Ziua Eroilor, comemorată la Lupeni

            Pilda lor de slujire necondiţionată şi jertfa neprecupetiţă pe altarul pământului strămoşesc, ne dau în aceste momente statornicia şi viitorul comunităţii noastre de astăzi şi a ţării, deopotrivă.

             Înălţarea Domnului este pentru români şi Ziua Eroilor, pentru că, sunt pomeniţi toţi eroii neamului, deoarece, la Înălţare, ei merg pe acelaşi drum, prin jertfa lor către Rai. Ei s-au sacrificat pentru libertate, demnitate, pentru ca noi să trăim liberi pe aceste frumoase meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. La miezul zilei, toate clopotele bisericilor au bătut în cinstea şi pentru recunoştinţa bravilor noştri eroi care s-au jertfit în cele două războaie mondiale.

            Ca în fiecare an, Primăria şi Consiliul local Lupeni alocă un rol important acestui eveniment şi a marcat cu smerenie şi recunoştinţă această mare sărbătoare naţională la Cimitirul Eroilor, unde se află şi troiţele ridicate în cinstea eroilor lupeneni care s-au jertfit pentru Neam şi pentru Ţară. Programul manifestării a început cu ceremonialul de depuneri de coroane de flori din partea administraţiei locale, a Consiliului Local Lupeni, a Jandarmeriei şi Detaşamentului de Pompieri de la Lupeni. Au mai depus coroane de flori reprezentanţii E.M. Lupeni, PSD, PNL şi PRM Lupeni şi dl. Emil Părău din partea Comexim R.

            A urmat  un Te-Deum oficiat de un sobor de preoţi.

            “Eroii neamului sunt toţi cei care, cu arma în mână ori cu fiinţa şi credinţa lor în Dumnezeu au crezut în pururea fiinţă a neamului românesc, pe altarul căruia au adus cea mai sublimă jetfă: Viaţa! Preţuim azi moştenirea pe care aceşti eroi ne-au lăsat-o nouă, celor care trăim azi pe aceste meleaguri udate de sânge. Nu uităm că aici, în luptele din Munţii Vâlcanului, la Straja, bravii români despărţiţi de un nedrept hotar s-au jertfit în luptele din Marele război al Întregirii pentru ca noi să avem şansa de a trăi în Patria Mamă – România. Nu uităm că, tot aici, pe alt front, de această dată al muncii, pe frontul trudei din adâncuri, eroii mineri s-au jerfit în dureroase tragedii care au avut loc în Mina de la Lupeni, pentru ca noi să avem şansa de a avea astăzi un prezent  mai bun decât dânşii. Nu uităm nici de aici, din Lupeni, că jertfa unor tineri curajoşi care şi-au încris numele în rândul eroilor Revoluţiei din 1989, a făcut ca noi să avem şansa de a trăi în libertate şi de a avea dreptul la speranţe pentru viitor. Pentru aceşti eroi ai Lupeniului, ai Văii Jiului, ai întregii  ţări, ştiuţi şi neştiuţi, îi comemorăm astăzi, convinşi fiind că pilda lor de slujire necondiţionată şi jertfa neprecupetiţă pe altarul pământului strămoşesc ne dau în aceste momente statornicia şi viitorul comunităţii noastre de astăzi şi a ţării, deopotrivă”, a subliniat în cuvântul său, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.

            La eveniment a participat şi singurul veteran, care s-a putut deplasa, plt(r) Gheorghe Tudor, care a ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani şi care, le-a spus celor prezenţi că „Justiţia nu este dreaptă pentru România”. Celălalt veteran de război, aflat şi el la o vârstă înaintată, Aurel Uilăcan, din  motive de sănătate nu a putut fi prezent. În schimb, mai multe soţii de veteran de război au fost prezente la eveniment şi ca un gest de recunoştinţă, administraţia locală i-a premiat.

Prezent la eveniment, în caliatatea sa de reprezentant al Senatului României, Cristian Resmeriţă a ţinut să mulţumească celor prezenţi că au ţinut să participe la această comemorare şi le-a spus următoarele: „Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi aici, în mijlocul dumneavoastră. Vreau să mulţumesc în primul rând înaltelor feţe bisericeşti pentru Te-Deumul pe care l-au săvârşit în cinstea bravilor noştri eroi. Mă bucură faptul că avem printre noi tineri elevi. Totul se datorează lor, eroilor,  faptul că suntem oameni liberi, suntem oameni care putem să spunem ceea ce gândim şi că putem să facem ceea ce dorim. Tot ceea ce este în România în momentul de faţă, libertatea şi suveranitatea li se datorează lor, eroilor de lângă noi, celor care sunt de faţă alăturea şi mă bucur că sunt împreună cu noi, că, împreună, respectăm Tradiţia şi Istoria ţării noastre. Să mulţumim eroilor noştri, familiilor acestora şi tuturor celor care aţi fost prezenţi astăzi alături de noi”.

Un grup de elevi de la şcolile lupenene au recitat poezii patriotice despre ţară şi eroi, iar corul de elevi de la „Glasuri de Argint” – Şcoala Gimnazială nr.3, pregătiţi de prof. Felicia Frigea, au încântat participanţii cu cântece patriotice.  După veşnica pomenire, de la finalul slujbei religioase, au fost împărţiţi şi tradiţionalii colaci şi ouă roşii, care se împart de Înălţarea Domnului tuturor participanţilor la evenimentul prilejuit şi de Ziua Eroilor.

Elena DRAGOMIR

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: