Ample lucrări de modernizare a rețelelor de apă și canalizare la Lupeni

            Încă de anul trecut directorul general al APA SERV Valea Jiului, Costel Avram a anunțat că în  municipiul Lupeni vor demara ample lucrări de modernizare a rețelor de apă și canalizare.

            ”Colaborarea perfectă dintre APA SERV și Primăria Lupeni se vede altfel acum. După ce am făcut canalizarea în stațiunea Straja pentru dezvoltarea turismului ca  și prioritate și împreună cu primarul Lucian Resmeriţă am ajuns la o înțelegere că trebuie realizată canalizarea pe strada Pomilor, fiindcă această stradă poate fi o alternativă la drumul care duce la Straja. Am început acum lucrările de introducerea canalizării pe strada Pomilor din municipiul Lupeni. Împreună cu domnul primar Lucian Resmeriță am decis să facem această investiție, din resurse financiare proprii, completate cu bani de la Primărie și cu cota parte din dividendele anului 2017, dividendele de anul acesta, a  mai pus operatorul 50 mii de lei și primăria alți 60 mii de lei și am demarat lucrările. În mai puțin de două luni, 55 de locuințe de pe strada Pomilor din Lupeni vor beneficia de canalizare, iar această investiție va fi dublată de asfaltarea drumului de către Primăria din Lupeni. Facem această investiție pentru cetățenii de pe strada Pomilor, stradă care nu era cuprinsă în proiectul POIM de extindere a canalizării, dar vreau să-i informez pe cetățenii din Lupeni că, anul acesta, demarăm în acest municipiu ample lucrări de modernizare a rețelelor de apă și canalizare, cu fonduri europene nerambursabile”, a declarat directorul general al APA SERV, Costel Avram.

            La rândul său, primarul municipiul Lupeni  a vorbit despre investițiile care se vor face în acest sens,  acesta precizând că următoarea prioritate, după aprobarea proiectului POIM, va fi cartierul Ştefan unde vor demara lucrările și alte zone ale localității. Iar pentru aceste investiții prioritare s-au făcut eforturi susținute pentru găsirea banilor necesari pentru dezvoltarea acestei infrastructuri, deosebit de importantă pentru cetățenii lupeneni.

            ”După cum bine știțiPrimăria Lupeni intenționează să lărgească drumul și să asfalteze întreaga lungime a străzii Pomilor, pe o distanță de 1,5 km, acesta urmând să devină o cale alternativă pentru fluidizarea traficului de acces rutier în stațiunea turistică Straja.(…) Am considerat că este nu doar necesar ci și urgent să facem canalizarea pe această stradă, deoarece am reușit să accesăm niște bani pentru a reabilita toată acestă stradă. În aceste condiții, mi s-a părut că nu e normal să asfaltăm și după aceea  să căutăm soluții să accesăm bani și pentru canalizare. Am făcut un efort și,  împreună cu conducerea ApaServ, am reșit să găsim soluția pentru a face acum această importantă lucrare de infrastructură, prin care le dăm cetățenilor din această zonă confortul de care au nevoie. Investițiile vor continua pe proiectul realizat în comun cu cei de la APA SERV și în alte zone ale municipiului Lupeni”, a precizat primarul Lucian Resmeriță.

Suma alocată pentru aceste investiții se ridică la 42,287 milioane de lei. Investițiile pe care APA SERV le va face în Valea Jiului, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare au fost aprobate în cadrul unei ședințe a CJ de anul trecut.  Valoarea totală a proiectului este de 323.748.756,39 lei, respectiv 71.429.873 euro (fără TVA), cea mai mare parte urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de manangement eficient al resurselor, Obiectivul specific 3.2. Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației. Proiectul necesită o cotă de cofinanțare de 2% din partea autorităților locale și județene. Consiliul Județean Huneodara a aprobat în ședința din luna august și acest necesar de cofinanțare, eșalonat pe cei 5 ani de implementare a proiectului, după cum urmează:  2017: 727,70 lei sau  97.460 euro;  2018: 510,20 lei sau 135.361 euro; 2019: 510,20 lei sau 135.361 euro;  2020: 510,20 lei sau 135.361 euro; 2021: 777,95 lei sau 37.900 euro.

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: