”Scopul nostru principal este să menținem mineritul în funcțiune, iar minele Lupeni și Lonea să nu se închidă”

       Problematica  gravă cu care se confruntă CEH a fost tema pe care a abordat-o senatorul Cristian Resmeriță în cadrul unei emisiuni, de la un post de radio local. Acesta a cerut  public și va  face demersurile necesare ca E.M. Lonea și E.M. Lupeni să fie retrase din programul de închidere. Valea Jiului a fost cuprinsă la nivel european într-un program, iar senatorul hunedorean a prezentat oficialilor europeni  opinia sa vizavi de subiectul de mai sus.

             Eu mi-am susținut punctul de vedere, deși nu am fost pe aceeași lungime de undă cu membrii Comisiei Europene, faptul că mina Lupeni și mina Lonea să fie scoase de pe programul de închidere. Asta trebuie să rețină. Am simțit că membrii comunității europene nu sunt de acord cu acest lucru și am simțit că nici reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara nu sunt de acord cu această propunere. De cât să primești subvenție ca să închizi ceva, mai bine să ni se permită să subvenționăm ceva care să funcționeze(…) Fostul premier Dacian Cioloș a venit în anul 2016 și a anunțat închiderea celor două unități miniere, cu termen, septembrie 2017. În momentul  de față ne aflăm în aprilie 2018 și exploatările miniere funcționează. O primă măsură prin care, actualul guvern  PSD arată că ia în considerare această măsură, este faptul că producția s-a dus cu mult  peste termenul preconizat. Eu cred că scopul  nostru principal este să menținem mineritul în funcțiune la orice dimensiune,  ca oamenii să iasă la pensie. Valea Jiului a fost aleasă ca zonă defavorizată pentru a intra într-un program special al Comisiei Europene. Am cerut câteva lucruri concrete, că intrăm într-un astfel de proiect nu înseamnă că ne sunt alocate fonduri suplimentare. A fost o primă discuție și s-a stabilit un calendar. Până în luna mai, toți primarii din Valea Jiului  trebuie să vină cu  niște propuneri pe care le au pentru dezvoltarea localitățile lor, dar să nu creadă cineva că propunerile vor fi pentru a repara străzi. Astfel de propuneri nu sunt acceptate. (…)  Am mai cerut să aloce axă financiară separată pentru Valea Jiului în cadrul tuturor programelor operaționale de atragere a fondurilor europene. Să avem bani dedicați pentru Valea Jiului. În momentul de față nu există o astfel de posibilitate. Eu cred că este unul dintre obiectivele principale, să convingem comunitatea europeană despre necesitatea ca Văii Jiului să îi fie alocată o sumă specială pentru anumite proiecte, bani pentru care să nu trebuiască să ne luptăm cu alte localități din țară”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

            Pentru că se tot vorbește în Valea Jiului de atragerea de investitori, senatorul hunedorean cere ca investitorii să beneficieze și de anumite facilități fiscale, dar cu obligația să-și desfășoare activitatea în această zonă, fără a se repeta fenomenul din trecut când, Valea Jiului beneficia de statutul de zonă defavorizată și sute de firme și-au făcut sediile  aici, dar și-au desfășurat activitățile în alte zone ale țării.

Am solicitat a se acorda facilități fiscale celor care vin să investească în Valea Jiului și celor care creează locuri de muncă, pentru că primarii nu pot să ajute investitorii pe care îi au în localități sau care doresc să fie aduși. Am solicitat ca pentru Valea Jiului să se producă o modificare a Codului Fiscal, în urma cărora să se poată obține niște facilități fiscale pentru cei care vin, investesc și creează locuri de muncă în zonă”,  a conchis senatorul  senatorul Cristian Resmeriță.

Arthur Gărdescu

One comment

  1. Mihai spune:

    Il rugam pe domnul senator Cristian Resmerita ca in noua Lege a Pensiilor care va intra in vigoare anul viitor sa ramana calculul impartiri la 20 pentru pensionari mineri (sa ramana Legea 155/2016) .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: