ERASMUS + ”SPORTS and HEALTH” la Lupeni

            O nouă activitate s-a desfășurat zilele trecute la Școala Gimnazială nr.2 din Lupeni, structură a Liceului Teoretic Mircea Eliade, în cadrul proiectelor ERASMUS +.  Școala  face parte dintr-un proiect intitulat:  „Sports and health. The best way to enjoy learning about Europe” – 2016-2018  și este coordonat de  o școală din Insulele Canare, cu parteneri din România, Polonia și Sicilia, care a fost în tandem cu „Let’s be ecofriendly” (2017-2019 – coordonat de școala din Turcia, cu parteneri din România și Polonia.

  Nu cu mult timp în urmă, în cadrul programului „Școala Altfel” 2018, elevii au fost provocați la un maraton de activități care au îmbinat sportul, mișcarea în aer liber cu acțiunile de ecologie, toate pentru a atrage atenția asupra adoptării unui stil de viață sănătos.

Într-o singură zi, peste 500 de elevi au luat parte la un program de exerciții de fitness în curtea școlii, condus de unul din talentații noștri elevi, Alberto  Mustățea, din clasa a VI-a C.  Elevii au scotocit după rețete tradiționale românești sănătoase; au aflat secretul realizării mâncărurilor gustoase – ingrediente și  etapele de preparare. Un stil de viață sănătos implică și o atitudine pozitivă față de mediu, așa că elevii s-au familiarizat cu termeni specifici educației ecologice, întocmind scurte dicționare de termeni de ecologie și vizionând o prezentare despre proiectul-concurs „Let’s Get Green”, lansat de „Let’s Do It, Romania!” în parteneriat cu Kaufland și în care școala noastră este înscrisă.

Ziua a început  în forță, elevii alergând după deșeuri și curățând în fugă zona din jurul școlii și până la Parcul verde din Bărbăteni, făcând ceea ce suedezii au denumit generic „plogging”  sau jogging + cules gunoiul.  ”Înarmați”  cu saci, mănuși de protecție, dar și cudiferite  pancarte, plogging-ul s-a transformat spre final într-un marș ecologic de impact pentru oamenii din cartier – cu lozinci ecologice  „Pentru un oraș curat, hai cu noi la adunat!”.

”Pentru ca ziua să fie cu adevărat verde, elevii noștri s-au implicat, alături de câțiva reprezentanți ai Ocolului Silvic Lupeni (într-un parteneriat pe cinste), în activități de plantare de puieți de brad în spațiul verde din jurul școlii, fiind  plantați  peste  45 de puieți de brad. A fost o zi memorabilă pentru noi toți, o zi în care aducem mulțumire elevilor și părinților acestora care s-au implicat în activități, cadrelor didactice care au pus umărul la treabă, Ocolului Silvic Lupeni, Poliției Locale Lupeni și conducerii unității școlare pentru susținere”, au ținut să transmită cadrele didactice implicate în proiect.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: