Atenţie la gheţuş şi ţurţuri!

turturi 2  Temperaturile scăzute de afară au favorizat apariţia poleiului şi a ţurţurilor la acoperişurile blocurilor şi ale caselor. Astfel, cetăţenii sunt sfătuiţi să evite zonele respective, pentru a nu se accidenta.  Faţă de prima perioadă a anului, medicii de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani s-au confruntat cu un număr mai mare de persoane care au prezentat entorse, fracturi sau luxaţii, din cauza căderilor accidentale pe gheaţă, la schi sau pe stradă. De asemenea, au fost înregistrate şi două cazuri de fractură de femur, de la Petroşani şi Lupeni.     Cazuri, în jur de 30 de fracturi, entorse şi luxaţii pe cabinetul de chirurgie. În general, în serviciul de urgenţă sunt în medie 150 de prezentări – 160 pe 24 de ore, fiind inculsă aici şi pediatria, ginecologia, chirurgia, ortopedia, traumatologia şi serviciul de interne, a declarat medicul UPU SMURD Petroşani, Liliana Dumitru.

Cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost atât copiii, cât şi adulţii şi vârstnicii. Medicii au oferit câteva sfaturi pentru trecători în vederea evitării producerii accidentărilor pe gheaţă.

“Rugăm ca să se evite deplasările pe gheaţă, mai ales la persoanele în vârstă, în mijlocul zilei când este acea pojghiţă de apă deasupra şi când alunecă, să deplaseze strict dacă este necesar. Facem apel la persoanele care sunt cu afecţiuni cardiace şi respiratorii să evite expunerea la temperaturile scăzute din cauza complicaţiilor care pot apărea, declanşarea crizelor de astm bronşic sau puseele hipertensive, agravarea anginelor pectorale la cei cu afecţiunile cardiace”, a mai spus medicul.

De asemenea, o dată cu apariţia turţurilor, este recomandată evitarea deplasărilor pe trotuarele unde există deasupra blocuri sau case cu acoperişuri. Proprietarii şi deţinătorii de spaţii comerciale au obligaţia să îşi cureţe ţurţurii pentru a nu pune în pericol viaţa cetăţenilor.

Responsabilitatea pentru ţurţuri aparţine proprietarilor de imobile, însă primăria municipiului Petroşani poate un demers să avertizeze proprietarii dacă există ţurţuri care pot pune în pericol vieţile. Şi ISU poate face aceste lucruri. Dacă există un refuz categoric din partea acestora, se poate recurge şi la acordarea de amenzi, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Petroşani, Nicu Taşcă.

Până în momentul de faţă, nu au existat solicitări la primăria Petroşani pentru a interveni în privinţa înlăturării ţurţurilor.

Adriana Trancă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: