O echipă de succes pentru promovarea sănătății

În data de  27 martie 2018, la sediul Școlii Gimnaziale nr. 3 din Lupeni a avut loc lansarea proiectului CAMPANIA VIAȚA –  EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE în care sunt angrenați peste 2000 elevi de la instituțiile de învățământ de la Uricani și Lupeni, peste 300 de presoane din cadrul programului A DOUA ȘANSĂ, reprezentanții comunităților locale.
Societatea de consum ne pune la dispoziție o gamă variată de alimente, unele mai nocive decât altele, care, adesea, atentează grav la sănătatea noastră. Incidența bolilor morbide în rândul copiilor a crescut: obezitate, boli cardiovasculare, TBC, tocmai din cauza unui stil de viață nesănătos. 
    Școala, ca prim contact educativ instituțional al copilului, are menirea de a forma deprinderi și de educa școlarul în vederea formării unui stil de viață sănătos.
Adoptarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și al părinților bazat pe mișcare, pe consumul zilnic de fructe și legume, pe consumul de apă în detrimentul băuturilor dulci, precum și servirea zilnică a micului dejun, este scopul principal al proiectului, La acestea se adaugă și campaniile de ecologizare și protecția mediului care se vor derula pe parcursul lunilor viitoare. Concomitent și acțiunea de la școala lupeneană și în alte școli au avut loc astfel de evenimente.
Sănătatea este unul dintre cele mai importante valori, atât pentru individ, cât și pentru societate, fiind o condiție importantă a dezvoltării durabile a unei națiuni. Indivizii sănătoși pot să muncească și implicit, contribuie optim la bunăstarea socială.

În calitatea sa de gazdă, directorul școlii, prof. Victor Malageanu a ținut să mulțumească tuturor invitaților pentru prezenta la eveniment și a prezentat,  punctual care este scopul acestuia și acțiunile care se vor derula până  în cursul lunii iunie. Informațiile prețioase despre sănătate și beneficiile ei au fost prezentat pe larg,  de reprezentantul DSP Hunedora, dr. Cecilia Birău, medic șef Departamentul SSP Hunedoara.  Totodată, s-au prezentat, în premieră, și alte date  despre Ziua Mondială a Sănătății, care va avea loc în data de 7 aprilie, a.c.

Au mai luat cuvântul: consilierul local Rodica Cîmpean care a precizat în intervenția sa că:  ”astfel de proiecte sunt benefice comunităților locale. Sesiunile de informare și evenimentele pe care le-ați propus în a le realiza, vor avea un mare impact în rândul populației, pentru că se adresează de la mic, la mare. Numărul mare al  proiectelor care se derulează în municipiul Lupeni nu fac decât să ne bucure”.

Directoarea Subfilialei de CRUCE ROȘIE LUPENI – Simona Hîrieașu  a interacționat și ea cu elevii și a prezentat câteva noțiuni de prim – ajutor, care sunt necesare și utile, a le cunoaște orice elev, noțiuni elementare care pot face, de multe ori, diferența între viață și moarte.

Reprezentantul grupului de farmacii Catena a ținut să mulțumească pentru invitația făcută de a fi partener și sponsor principal în cadrul proiectului, declarând că ”suntem alături de inițiatorii unor proiecte importante care țin de sănătatea copiilor noștri, în primul rând”.

Profesorii – formatori din echipa de proiect Eugenia Drăgoi și Cornel Băroi  au reiterat în intervențiile lor că ”sunt bucuroși să facă parte dintr-o echipă de succes”.

Participanții la eveniment au primit materiale informative utile, iar în hol a fost vernisată o expoziție de desene a peste 100 de elevi de la școlile din Lupeni și Uricani, evident pe tema sănătății, protecției mediului înconjurător, etc.

Cele mai bune lucrări vor fi jurizate și premiate la finalul proiectului, care se va desfășura într-un cadru mult mai larg, cu participarea inițiatorilor, partenerilor și sponsorilor principali.

Proiectul se va derula în perioada 15 martie – 4 iunie 2018 și a atras deja și alți parteneri și sponsori, pentru buna desfășurare a viitoarelor activități.

În cadrul proiectului,  pe lângă sesiunile de informare care vor avea loc în cadrul școlilor, la beneficiarii programului „A Doua Șansă,  se vor desfășura și alte activități în aer liber: drumeții, acțiuni de ecologizare și plantare de pomi alături de reprezentanții Ocolului Silvic, vizite la diferite instituții, agape frățești, concursuri sportive și de agrement, totul culminând cu un eveniment de marcă care se va desfășura la Palatul Cultural. Proiectul se desfășoară și sub egida Centenarului național și va avea și o componentă cultural- educativă, o  ”CARAVANĂ CULTURALĂ” care va aduce la Lupeni personalități ale lumii cultural-artistice naționale.

Inițiatorii proiectului CAMPANIA VIAȚA- EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE”  SUNT : Școala Gimnazială nr. 3 Lupeni și CLUBUL DE PRESĂ „VALEA JIULUI”, în parteneriat cu Primăria municipiului Lupeni, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, DSP Hunedoara, Subfiliala de Cruce Roșie Lupeni, Liceul Teoretic Mircea Eliade din Lupeni, Liceul Tehnologic Retezat din Uricani, Asociația Parco Cavalli din Vulcan, Asociația DA Copiilor din Uricani, iar până în prezent,  SPONSORII PRINCIPALI AI PROIECTULUI SUNT: CATENA ȘI ADACONI HAȚEG.

Cei care doresc să se alăture proiectului în calitate de partereri sau sponsori, o pot face contactând inițiatorii acestui proiect: prof. Melania Nan, directorul adjunct al școlii și  pe jurnalista Angella Dumitrașcu, din partea CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI.

Arthur Gărdescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: