Hunedoara și-a dat acordul pentru obținerea autorizației de execuție a lucrărilor pentru punerea în siguranță a barajului de la Livezeni

              După ce în luna ianuarie a.c.,  a avut loc la Tg. Jiu o dezbatere publică cu tema ”Amenajarea hidroenergetică la râului Jiu pe sectorul Bumbești – Livezeni – perspective de dezvoltare” la  care au participat: Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara,  Flavius Mircea Bobora, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Hunedoara, primari, reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, reprezentanţii beneficiarilor investiţiei: Hidroelectica şi Romelectro, iată că, la mai bine de două luni, prefectul județului Hunedoara Tiberiu Kiszely a convocat  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență  în care s-a discutat exact ca și pe tema menționată mai sus.

Dezbaterea care a avut loc la începutul anului la Tg. Jiu,  a avut ca scop găsirea cu celeritate a unor soluţii concrete pentru punerea în siguranţă a lucrărilor la amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe sectorul Bumbeşti-Livezeni.

Urgenţa discuţiilor vine pe fondul îngrijorării autorităţilor cu privire la riscurile majore create de sistarea proiectului Hidroelectrica, ca  urmare a deciziei Curţii de Apel pronunţate în data de 14 decembrie 2017, prin care,  au fost anulate autorizaţiile de construcţie.

Identificarea şi efectuarea rapidă a lucrărilor de punere în siguranţă în condiţiile respectării legii şi obţinerii autorizaţiilor necesare, sunt prioritate zero pentru Hidroelectrica, aceasta fiind singura soluţie până la comunicarea motivării instanţei, act ce ar permite societăţii stabilirea următorilor paşi pentru deblocarea proiectului AHE Bumbeşti-Livezeni.

Cu prilejul discuţiilor, reprezentanţii autorităţilor au ţinut să reitereze importanţa naţională a proiectului amenajării hidroenergetice de pe Jiu, investiţia fiind apreciată ca deosebit de benefică pentru judetele Gorj şi Hunedoara, dar şi pentru Sistemul Energetic National.

            „Nu căutam acum vinovaţi pentru blocarea proiectului, ci soluţii pentru punerea în siguranţă şi, ulterior, pentru punerea în funcţiune. Finalizarea investiţiilor hidroenergetice în derulare, de către Hidroelectrica,  producător de energie din surse regenerabile de interes naţional, este o măsura asumată ferm prin Programul de Guvernare.  La fel,  creşterea gradului de valorificare a potenţialului hidroenergetic. Ministerul asigură întreg sprijinul pentru finalizarea lucrărilor de pe Jiu”,  spunea atunci,  Andrei Maioreanu, secretarul  de Stat în Ministerul Energie.

La  microhidrocentrala de la Livezeni, s-au executat lucrări în procent de 55%,  și va avea  un baraj cu o capacitate de 300.000 de metri cubi de apă, 20 de metri lățime, șase metri adâncime și 2,5 kilometri lungime.

Precipitațiile din ultima perioadă și încălzirea bruscă a vremii care se anunță, va genera cu siguranță creșterea debitului râului Jiu și pentru acest lucru, cei de la Hidroelectrica au prezentat care sunt lucrările de punere în siguranță, care trebuie executate în regim de urgență pentru a nu pune în pericol DN 66, localitățile situate în naval de obiectivele amenajării, podurile și terasamentul de cale ferată.

În cadrul ședinței a fost aprobată hotărârea 4/28.03 2018, privind obținerea autorizației de execuție a lucrărilor pentru punerea în siguranță a acestui obiectiv.

Amenajarea hidroenergetică Bumbeşti-Livezeni se execută pe sectorul de defileu al râului Jiu, pe teritoriile judeţelor Gorj şi Hunedoara şi dispune de un potenţial hidroenergetic de 65 MW, respectiv de o energie de 259 GWh/an. Lucrările au fost autorizate atât de Consiliul Judeţean Hunedoara, cât  şi de Consiliul Judeţean Gorj.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: