La Spitalul Municipal Lupeni programul de screening continuă

panoramă sml    Conform datelor statistice ale  anul 2013, prin programul national de screening  au fost consultate 5697 de hunedorence  din care, pentru 362 rezultatele au fost unele nefericite,  au fost depistate pozitiv,  iar 73 dintre ele au fost depistate cu cancer de col. În judeţul Hunedoara şi în Valea Jiului, incidenţa cancerului este în creştere. Dacă în 2010 erau depistate 1432 de cazuri,  în 2013 numărul acestora a crescut, la 1568, din care 173 cazuri  cancer de col uterin şi alte 105 cazuri de cancer de sân. 

Cancerul de col uterin omoară şase femei în fiecare zi, în România, arată statisticile, aceasta fiind şi principala cauză de deces a româncelor cu vârste de la 15 şi până la 45 de ani. Este o boală tăcută, dar necruţătoare. De vină ar fi lipsa de interes faţă de propria sănătate, lipsa de informare corectă în legătură cu acest tip de cancer, dar şi faptul că femeile merg în număr prea mic la medicul ginecolog. Femeile ar trebui să meargă anual la controlul ginecologic. Dacă este descoperit în stadiu incipient, există şanse de aproape 100% de supravieţuire, însă aceasta scade odată cu avansarea bolii. Depistarea se face prin teste regulate Babeş-Papanicolau. Potrivit cercetărilor, femeile fumătoare riscă de două ori mai mult să facă această boală de-a lungul vieţii, spre deosebire de cele care nu fumează. Toate substanţele cancerigene conţinute de ţigări nu au efect doar asupra plămânilor, ci asupra întregului organism – în secreţiile cervicale ale fumătoarelor s-au descoperit numeroase substanţe dăunătoare, provenite din fumul de ţigară. HIV este virusul care cauzează SIDA şi care slăbeşte sistemul imunitar, aşadar creşte riscul de infecţie cu HPV, cel responsabil cu dezvoltarea cancerului de col uterin. Femeile care nu au o dietă echilibrată şi care nu consumă în mod regulat fructe şi legume proaspete poate creşte riscul de cancer de col uterin. În plus, şi femeile supraponderale prezintă un risc crescut al apariţiei cancerului de col uterin.

„La Spitalul Municipal Lupeni  funcţionează un astfel de centru, şi până în prezent s-au făcut 708 recoltări, chiar dacă din luna august 2013,  fonduri pentru acest program nu mai există, ceea ce denotă lipsa de seriozitate a Ministerului Sănătăţii tocmai pentru unele programe demarcate şi implementate cu atâta mediatizare.  Noi am continuat programul şi sperăm ca, în final, să  ne fie alocaţi şi banii necesari investigaţiilor medicale făcute”, a ţinut să declare dr. Anca Liliana Groza.

Şi medicii de familie se află în aceiaşi situaţie, pentru fiecare pacient se primea 15 lei, dar în final, aceştia au ajuns să-şi  primească banii, per  numărul total de cazuri.  Pacientele de pe listele medicilor de familie asigurate sau neasigurate, cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani pot beneficia gratuit de testul Babeş Papanicolau, cancerul de col fiind tratabil şi vindecabil, dacă este descoperit în stadiu incipient.

Angella DUMITRAŞCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: