Ghid destinat să ajute oficialităţile naţionale, regionale şi locale în organizarea procedurilor de licitaţie

           Comisia Europeană a publicat, miercuri, un nou ghid destinat să ajute oficialităţile naţionale, regionale şi locale în organizarea procedurilor de licitaţie eficiente şi transparente pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană. Noul ghid, ce va fi disponibil în toate limbile, explică întregul proces de licitaţie, de la pregătirea şi publicarea anunţului, până la selectarea şi evaluarea ofertelor şi implementarea contactului.

Deschiderea şi preocuparea Comisiei către o mai bună rată de absorbţie a fondurilor europene sunt în acord şi cu preocupările Guvernului României. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că îşi propune o creştere a dimensiunii europene a guvernării, astfel încât, la 1 decembrie 2018, România să nu piardă nici un euro din fondurile care îi sunt alocate.
În 2017, ţara noastră a avut de îndeplinit 34 de condiţionalităţi şi s-a reuşit finalizarea acreditării tuturor autorităţilor de management. În prezent, bugetul pentru toate apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 79 la sută din suma alocată. Rambursările făcute de către Comisia Europeană au fost în valoare de 1,09 miliarde de euro, iar pentru 2018, suma totală pe care autorităţile române trebuie să o solicite la rambursare pentru a nu exista risc de dezangajare este de 1,73 miliarde de euro. În acest context, publicarea acestui ghid este un sprijin real şi pentru ţara noastră.
Din fericire, în judeţul Hunedoara sunt în derulare proiecte mari de infrastructură, pe fonduri europene, proiecte în valoare de 243 de milioane de euro.
Astfel, 198,2 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în reabilitarea liniei de cale ferată dintre localităţile Coşlariu şi Simeria. În cadrul POR 2014-2020, Consiliul Judeţean a semnat contractul de modernizarea al DJ Sântuhalm-Hunedoara-Călan (DJ 687), valoarea finanţării nerambursabile fiind de aproximativ 32,5 milioane lei. În luna septembrie a anului trecut, a urmat, tot în cadrul POR 2014-2020, aprobarea indicatorilor tehnici pentru obiectivul – Modernizare – Culoarul Trafic Mureş Nord, în valoare de 36 milioane de euro.
Aşadar, un total de aproximativ 243 de milioane de euro, bani europeni şi pentru infrastructura hunedoreană. În paralel, autorităţile locale din judeţ au în derulare, la rândul lor, mai multe proiecte de finanţare pe fonduri europene.
Pentru o rată mai bună de absorbţie a fondurilor europene, este necesar un efort susţinut din partea tuturor – de la autorităţi locale, centrale, până la firmele care aplică. Pentru că în mod cert, la nivel de Executiv, există toată deschiderea necesară.

Natalia-Elena Intotero, Ministrul Românilor de Pretutindeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: