Incidența cancerului la copii și tineri este în creștere

            Ziua Internațională Impotriva Cancerului la Copii (ZICC) se celebrează în fiecare an, în data de 15 februarie, pentru sensibilizarea publică și exprimarea sprijinului pentru copiii și adolescenții cu cancer, supraviețuitori și familiile acestora. În fiecare an, mai mult de 200000 copii sunt diagnosticați cu cancer – o boală care afectează nenumărate familii și comunități,  în toate regiunile lumii.

Scopul Campaniei ZICC și mesajul-cheie este “Acces universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu Cancer”. Acest mesaj se adresează inechităților în accesul la tratament în țările slab și mediu dezvoltate, unde trăiesc 80% din copiii cu cancer. Prin această campanie, se accentuează nevoia de acțiuni globale concertate, adresate provocării acestei boli netransmisibile. La nivel mondial, cancerul la copii și adolescenți amenință să depășească bolile infecțioase, ca una din cauzele determinante de mortalitate la copii.  Conform IARC (2015), incidența globală raportată pentru cancerul la copil este în creștere, de la 165.000 cazuri noi/an la 215000 cazuri noi/an pentru copii din grupe de vârstă sub14 ani și la 85000 cazuri noi/an pentru copii din grupe de vârstă 15-19 ani. Multe cazuri rămân neraportate din cauza absenței de registre de cancer la copii, în multe țări din lume. În timp ce numărul copiilor cu cancer este mult mai mic decât incidența globală a cancerelor la adult, numărul vieților salvate este semnificativ mai mare; ratele de supraviețuire în țările dezvoltate ating o medie de 84% și se pot îmbunătăți chiar în zone ale lumii cu resurse mai scăzute, cu ajutorul sprijinului local și internațional.

În România, la iniţiativa Societăţii Române de Hemato-Oncologie Pediatrică (SRHOP), s-a înfiinţat Registrul Naţional al Cancerelor la Copil, susţinut de 12 centre de  onco-pediatrie. Analiza datelor din Registrul Național al Cancerelor la Copil, arată o incidență de 7,35 la 100.000 locuitori și o distribuție a tipurilor de tumori similară cu statisticile internaționale.  La nivelul județului Hunedoara s-au identificat încă 18 cazuri noi, fenomenul fiind în creștere.

Supraviețuirea în cele mai frecvente cancere la copil comparativ cu UE a fost cu 7% mai mică în leucemii acute și aproape egală în limfoame, tumori cerebrale, retinoblastom. Factorii care afectează șansele de supraviețuire sunt prezentarea tardivă (în stadii avansate) în centrele de oncologie pediatrică, devierile de la standardele terapeutice și diagnostice și uneori lipsa de complianță la tratament.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: