”Orice bănuț pe care îl am îl voi băga în investiții”

            Nuclearelectrica, Compania Naţională a Uraniului, Hidroelectrica, Electrocentrale Grup, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) Mioveni, Societatea Uzina Termoelectrică Midia, Electrocentrale Constanţa, Complexul Energetic Hunedoara, S.N. Închideri Mine Valea Jiului, CONPET sunt societățile la care urmează să se implementeze prevederile OUG nr. 109/2011, se prevede în documentul public al Ministerului Energiei pentru anul 2018.

Pentru acestea este necesară demararea unei noi proceduri de recrutare şi selectare manageri profesioniști conform legislației. Ministerul Energiei a prevăzut suma de 2,5 milioane de lei pentru serviciile contractate cu un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane. Totodată, noul ministrul al Energiei, la conferința pe care a avut-o la București despre finanțarea eficienței energetice în România și țările riverane a precizat că prioritățile sale sunt investițiile.
„Haideți să ne apucam de treabă! Orice bănuț pe care îl am îl voi băga în investiții”, a spus încă de la început ministrul Anton Anton.

În programul de guvernare, se pune accent pe producţia de energie pe cărbune, întrucât acolo sunt cele mai mari probleme, datorită poluării, pentru care România riscă proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. “De-asta ne-am concentrat, la nivel de primă urgenţă, să vedem ce putem face ca să scădem poluarea. Eu nu am de gând să închid mine, termocentrale pe cărbune. România are un mix energetic şi cel puţin o treime provine din cărbune. Eu ce să fac acum, să renunţ la toate facilităţile pe care le am pentru că vezi, Doamne, nu ştiu ce trebuie să fac. Sigur că vreau să le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau să văd care e planul şi cum o să facem să scadă poluanţii. La cărbune, avem o treime din energia produsă din arderea cărbunelui. Nu este eficientă, produce poluare, dar nu înseamnă că voi închide centralele de cărbune. Vor trebui retehnologizate, astfel încât nivelul de poluare din centralele pe cărbune să scadă, dar cărbunele va rămâne o componentă importantă a mix-ului energetic”, a mai spus ministrul de resort.

Arthur Gărdescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: