Valea Jiului, inclusă într-un proiect pilot, lansat de Comisia Europeană

    Prim-ministrul Viorica Dăncilă a discutat  zilele trecute,  la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, despre obiectivele Guvernului pentru perioada următoare, în scopul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene. Comisarul european Corina Creţu a confirmat progresele României în direcţia creşterii absorbţiei europene, exprimându-şi, totodată, încrederea că Executivul va avea în atenţie toate problemele restante şi va veni rapid cu cele mai bune soluţii pentru a accelera absorbţia de fonduri europene.

            „Am convenit să găsim împreună un plan de acţiune şi să primim propuneri de accelerare a   fondurilor europene până la 23 februarie. Am asigurat-o, încă o dată, pe doamna prim-ministru de tot sprijinul meu şi al Comisiei, la fel ca în ultimii ani, când am ajutat România să folosească la maxim banii europeni”, a declarat oficialul european.

Referindu-se la stadiul unor proiecte prio-ritare de investiţii din cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), premierul Viorica Dăncilă a arătat că în termen de cel mult o lună va analiza cu miniştrii de resort amploarea actualelor întârzieri, pentru identificarea unor soluţii viabile. Este cazul unor proiecte precum autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş, construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord – Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale la Cluj, Iaşi şi Craiova.

În cadrul aceluiaşi program operaţional, proiectele autostrăzii Sebeş – Turda şi de    reabilitarea căii ferate Radna – Gurasada -Simeria sunt în grafic.

Guvernul va susţine, de asemenea, includerea Văii Jiului în proiectul – pilot lansat de Comisia Europeană pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a zonelor miniere, premierul Viorica Dăncilă şi comisarul  european Corina Creţu convenind ca, în perioada următoare, România să transmită Comisiei Europene o solicitare în acest sens.

„Am informat-o pe doamna prim-  ministru despre o acţiune legată de regiunile care şi-au pierdut sau riscă să îşi piardă producţia de cărbune şi în acest stadiu am invitat România să aplice pentru a acţiona cu fondurile   noastre pentru redresarea uneia dintre cele mai sărace zone din România care este Valea Jiului. Cred că este o iniţiativă importantă de a intra în acest proiect-pilot şi ar trebui ca România să joace un rol important, având în vedere experienţa pe care o are în domeniu”, a  completat comisarul European.

La rândul său, primul ministru Viorica Dăncilă a prezentat faptul că, a cerut ministrului   pentru afaceri europene să-i prezinte la viitoarea şedinţă o situaţie privitoare la toate directivele europene care nu au fost implementate sau care este stadiul implementării lor şi a reiterat în intervenţia sa că Valea Jiului este o prioritate a guvernului.

  „Vreau să vă mulţumesc, doamnă comisar, pentru informarea şi angajamentul şi susţinerea dumnea-voastră legată de platforma pentru regiunile miniere şi, este adevărat, pentru noi, Valea Jiului este o  prioritate pentru a o încadra în acest program-pilot. Vom coopera şi pe viitor legat de acest lucru şi am convingerea, aşa cum vă cunosc şi aşa cum a  demonstrat timpul în cei nouă ani de zile de când am lucrat împreună în Uniunea Europeană, în Parlamentul European, respectiv în Comisie, să putem să facem paşi importanţi pentru România, atât din partea Guvernului României, Parlamentului European, dar mai ales a Comisiei Europene, în care noi ne punem mari speranţe”, a conchis primul  premier femeie din istoria României.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: