Petroşaniul nu vrea penalităţi la neplata datoriilor către Salvital Hunedoara

   Pe ordinea de zi  a şedinţei de Consiliu de miercuri, 31 ianuarie, la punctul 15 de pe ordinea de zi, la iniţiativa primarului Tiberiu Iacob Ridzi s-a   propus ieşirea municipiului Petroşani din Asociaţia Salvital.

De 12 ani administraţia publică locală  petroşeneană a fost membru fondator al  asociaţiei mai sus menţionate, care a avut ca scop organizarea şi dezvoltarea unei componente comunitare integrată la nivelul judeţului, specializată în acordarea primului ajutor şi funcţionarea în condiţii optime a serviciului SMURD. Finanţarea activităţii echipajelor de       prim-ajutor calificat şi dotarea acestora s-au făcut de la bugetul de stat, de la bugetele autorităţilor locale, prin donaţii şi sponsorizări.

Municipiul Petroşani a contribuit de-a lungul anilor la buna desfăşurare a activităţii modulului SMURD de la SUP Petroşani şi a contribuit cu suma de 56.640 euro la achiziţionarea unei ambulanţe de prim-ajutor tip B2 şi s-au achitat acestei asociaţii contribuţii anuale de 5lei/ locuitor/ an.

Cuantumul cotizaţiei care trebuie achitat pe anul 2018 se ridică la suma de 212.130 lei.

În expunerea de motive se precizează şi cauza prin care se doreşte retragerea din această asociaţie, fiind invocate motivele financiare.

         „Având în vedere dificultăţile create de reforma fiscală care a condus la lipsirea bugetului local de resurse financiare foarte importante, propun Consiliului Local al municipiului Petroşani retragerea din calitatea de asociat al Asociaţiei Salvital Hunedoara începând cu luna ianuarie 2018”, se arată în expunerea de motive.

Municipiul Petroşani, Ilia, Deva şi Şoimuş sunt localităţile care şi-au declinat intenţia de a ieşi din această asociaţie, în care, de multe ori, transparenţa nu a fost vizibilă, multe scandaluri ocupând prima pagină a ziarelor hunedorene. S-au făcut demersurile necesare pentru preluarea paramendicilor în cadrul structurilor MAI, dar ca personal civil, discuţiile fiind avansate, finalitatea procesului urmând să se producă în perioada lunilor mai – iunie 2018. Asociaţia are prevăzut în organigramă un număr de 84 paramedici. Aceştia sunt angajaţi cu contract individual de muncă, care îşi desfăşoară activitatea după cum urmează: în cadrul detaşamentelor de pompieri ale I.S.U. „Iancu de Hunedoara” al Judeţului Hunedoara din Municipiul Deva, Municipiul Hunedoara, Municipiul Petroşani, Municipiul Brad şi Comuna Ilia unde echipajele sunt formate din 9 paramedici civili şi 4 subofiţeri  (paramedici)

În cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din municipiul Vulcan, oraşul  Petrila şi oraşul Simeria unde echipajele sunt formate din 13 paramedici civili.

Asociaţia Salvital Hunedoara are în patrimoniu opt  ambulanţe de tip B2 si o autospecială de primă intervenţie tip MERCEDES – BENZ SPRINTER 519. Scopul asociaţiei este nelucrativ şi nepatrimonial fiind de interes general, datorită semnificaţiei şi importanţei sale şi constă în crearea unei componente comunitare integrate la nivelul judeţului, specializată în acordarea primului ajutor de urgenţă, resuscitarea şi descarcerarea victimelor accidentelor de orice natură, operaţiunilor de salvare, precum şi transportul acestora la prima unitate medicală cu competenţă adecvată situaţiei sau la punctul de întâlnire cu alte echipaje competente (SMURD).

Coordonarea operativă a echipajelor SMURD este asigurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al Judeţului Hunedoara, iar coordonarea medicală este asigurată de medicul şef UPU – SMURD Hunedoara.

            „Municipiul Petroşani este printre fondatorii  acestei asociaţii pilot. Era necesar un astfel de serviciu iar din cifrele prezentate s-a văzut utilitatea acestuia. Nu vreau să înţeleagă nimeni, chiar dacă s-au speculat foarte multe, că a fost o decizie politică. Departe de mine această idee. Eu am mers pe administrarea oraşului. Nu mi-a plăcut să amestec lucrurile, cu atât mai mult pentru un serviciu cu o activitate deosebită pe care o prestaţi. Mulţumesc dlui Marginean pentru corectitudine şi dlui de la Salvital. Dacă dumneavoastră dispăreţi, cetăţenii şi Petroşaniul nu vor mai beneficia în caz de urgenţă de salvare. Poate se iau în calcul alte soluţii… Ştiu că există intenţia, încă de anul trecut, să fie preluaţi de MAI. Noi ne dorim să nu plătim PENALITĂŢI la datoria către dumneavoastră, trebuie să găsim soluţiile cele mai optime”, a precizat, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

După lungi discuţii, care au durat peste o oră, în care părerile au fost împărţite, proiectul a fost amânat. Vom reveni la acest subiect…

Angella DUMITRAŞCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: