„Consiliul Judeţean nu este obligat să plătească arieratele primăriilor”

      Vineri, în şedinţa Consiliului Judeţean, împărţirea banilor primiţi de la guvern către primăriile din judeţ, a declanşat un scandal monstru între puterea deţinută de PSD şi opoziţie – PNL. După ce au acuzat public primirea proiectelor prea târziu, reprezentanţii PNL i-au reclamat pe social democraţi de modul nedemocratic de împărţire a banilor, doar 30% din suma totală alocată bugetului judeţean au ajuns la primăriile conduse de primarii liberali.

Cel mai vocal consilier judeţean liberal, Veţuţa Stănescu a spus în plenul şedinţei, reproşându-i preşedintelui Mircea Bobora  că a fost discreţionar şi a împărţit banii aşa cum a dorit acesta şi nu după necesităţile comunităţilor locale.

„Fiind preşedintele CJ Hunedoara, reprezentaţi totalitatea populaţiei judeţului Hunedoara, nu populaţia PSD sau PSD. Cred că uşile biroului dumneavoastră trebuie să fie, în egală măsură, deschise pentru consultare şi pentru primarii liberali, ca şi pentru primarii PSD. Am constatat că, deşi populaţia condusă de primari liberali reprezintă, în procente, 40,9 la sută, din totalul populaţiei judeţului, din sumele alocate pe unităţi administrativ-teritoriale, aţi socotit că populaţiei conduse de primari liberali i se cuvine doar 29,4%. Adică, aţi privat unităţile administrativ teritoriale conduse de primari liberali 1,35 milioane de lei. E o sumă considerabilă”, a declarat consilierul judeţean liberal Vetuţa Stănescu.

Conform proiectului de hotărâre, UAT-urilor din Valea Jiului le-au fost repartizate următoarele sume: Petroşani 300 mii  de lei, Lupeni 450 mii de lei, Vulcan 450 mii de lei, Petrila 350 mii de lei, Aninoasa 350 mii de lei. Cea mai mare sumă alocată de Consiliul Judeţean Hunedoara alocată unei UAT este cea primită de primăria oraşului Uricani, care a primit suma de 800 mii de lei.

Banii alocaţi sunt pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltarea locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care  necesită cofinanţare locală.

După parcurgerea proiectului, polemicile între liberali şi sociali democraţi au continuat fiind aduse acuzaţii de o parte şi de cealaltă, proliferându-se şi apelative nu tocmai ortodoxe. Au intervenit în discuţii consilierul liberal Florin Toma şi vicepreşedintele Sorin Vasilescu.

Cel care a mai potolit spiritele a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Bobora care, după de a făcut o retrospectivă a împărţirii banilor în ultimii ani, a ţinut să  declare că împărţirea sumelor s-a făcut în mod obiectiv, fără a se face într-un mod preferenţial, şi fără a se ţine cont de culoarea politică a primarilor.

„În afară de principiul numeric al populaţiei, a trebuit să ţinem cont de ceea ce înseamnă dorinţa de dezvoltare uniformă, de atragere de fonduri europene şi, automat, de posibilitatea de a cofinanţa proiectele. Am luat în considerare şi sumele repartizate de la Finanţe şi am considerat că este optim să echilibrăm aceste sume în aşa fel încât să nu stopăm dezvoltarea. Referitor la uşa deschisă, să ştiţi că niciodată nu am avut uşa închisă pentru primarii liberali, niciodată nu am avut uşa închisă pentru primarii PSD. Dar, nici nu pot să fiu fariseu să vă spun că sunt cu şezutul în două luntrii. Nu, eu sunt reprezentant al PSD. Dar asta nu a influenţat cu nimic obiectivitatea repartizării acestor sume, există voci care au spus că am dat preferenţial banii. Arieratele de la primării se datorează unui management prost. Plus că anul trecut am avut de împărţit 21 de milioane de lei, iar anul acesta doar 11,65  milioane de lei. Nu a fost uşor, Consiliul Judeţean nu este obligat să plătească arieratele primăriilor, a niciuneia, nu există o astfel de lege. Între Consiliul Judeţean şi UAT-uri există o relaţie de parteneriat cu drepturi egale, nu o relaţie de subordonare”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

În cadrul şedintei, consilierii PNL au propus şi un amendament, prin care au cerut alocarea a 40% din suma totală către primăriile conduse de primari liberali. Amendamentul nu a trecut, iar hotărârea a trecut aşa cum a fost propusă în forma iniţială. Vizibil iritaţi, consilierii liberali au cerut demisia preşedintelui Consiliului Judeţean şi au anunţat  totodată că hotărârea va fi atacată în contencios administrativ.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: