Valea Jiului aşteaptă şi fapte, nu doar vorbe şi promisiuni… iniţiativă civică ignorată total la Bucureşti

       După ce anul trecut s-au adunat semnături din partea cetăţenilor din Valea Jiului, pentru „Acţiunea civică pentru susţinerea reluării investiţiilor la  modernizarea drumului naţional DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane” iată că, veştile nu sunt bune pentru primarii care sperau că reluarea lucrărilor va aduce deschiderea zonei către vestul ţării. Conform programului de investiţii pe anul 2018, care a fost dat publicităţii de Ministerul Transporturilor, acest drum are finanţare zero, deci nici pentru  noile studii de fezabilitate nu s-a alocat nimic. Iniţiativa civică a fost ignorată total de factorii decizionali de la Bucureşti, de parcă, Valea Jiului încă poartă stigmatul  mineriadelor din vremurile trecute.

Dezamăgirea este mare şi în rândul oamenilor de afaceri, a investitorilor care-şi doreau revitalizarea zonei  prin investiţiile ce se puteau face în turism şi în infrastructura acestuia. Chiar dacă   fostul premier Mihai Tudose le-a promis sprijin şi fonduri pentru DN 66 A, demisia acestuia a schimbat întru totul situaţia. Se discută acum, în toate mediile că, după ce noul guvern va fi învestit, o delegaţie din Valea Jiului ce va fi constituită din primari, oamenii de afaceri şi  colegii din presă, să fie reluate discuţiile şi să se facă lobby pentru includerea lui pe proiectele care pot accesa fonduri europene.

Nicio investiţie majoră nu s-a mai făcut în Valea Jiului în ultimii 20 de ani, vălenii aşteaptă şi fapte, nu doar vorbe şi promisiuni. Doar proiectele care s-au derulat la nivelul administraţiilor locale, marea lor majoritate pe fonduri europene, au mai creat locuri de muncă. Şi pe ici, pe colo, un  investitor, o multinaţională care este interesată doar de subvenţiile ce sunt acordate de AJOFM şi Ministerul Muncii.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: