Viorica Dăncilă, prima femeie prim ministru din istoria României

   Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea făcută de PSD    pentru postul de premier, în persoana europarlamentarului Viorica Dăncilă. Decizia vine în urma consultării care a avut loc miercuri la Cotroceni de către şeful statului cu partidele politice.

“Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului guvern de desemnarea premierului. Astăzi toată ziua am ascultat opiniile şi argumentele politicienilor, dar am reuşit, între întâlniri, să ascult şi opiniile oamenilor simpli, să citesc mesaje, inclusiv pe reţele de socializare. Sunt foarte multe opinii şi foarte multe argumente. Sunt argumentele legate de politica partidelor, evident, sunt multe argumente legate de politica internă a României, legate de politica externă şi de securitate a României. Am ascultat şi am citit cu atenţie toate aceste opinii şi argumente şi le-am cântărit. Fiindcă acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie este aceasta pe care trebuie să o iau. În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituţia şi cu deciziile CCR în materie de desemnare şi aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. În Parlament, îmi este foarte clar,  PSD dispune de o majoritate. (…) În continuare îi invit pe cei implicaţi în procedură să se mobilizeze şi să lucreze repede şi bine. Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată şi noul Guvern să se apuce de treabă şi să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce”, a spus şeful statului.

            “Preşedintele a ales stabilitatea, în ciuda presiunilor din Opoziţie şi a altora. Îi mulţumim pentru asta. Intrarea într-o criză politică era gravă. PSD va lucra împreună cu ALDE pentru a îndeplini programul de guvernare. O să  convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară pentru ca pe 29 ianuarie să avem votul de investitură în parlament. Luni vom avea  şi CEXN PSD pentru a stabili echipa de miniştri”, a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea.

După desemnarea ca prim- ministru, Viorica  Dăncilă a spus jurnaliştilor că “dacă colegii mei au avut încredere în mine nu-i voi dezamăgi,  sunt o fire optimistă şi echilibrată şi trebuie să gândesc pozitiv”.

“Viorica Dăncilă a pus mereu pe primul loc priorităţile ţării. Este un coleg loial, un bun profesionist şi cel mai important – Viorica Dăncilă este un om bun. Va avea o misiune grea, dar Organizaţia Judeţeană a PSD Hunedoara îi va acorda tot sprijinul”, se arată şi în mesajul social-democraţilor hunedoreni.

Social-democraţii au deja câteva certitudini vizavi despre noii miniştri, care vor pleca şi care vor rămâne.

Prima şi cea mai importantă este schimbarea de la Ministerul Educaţiei,  actualul ministru, Liviu Pop, va fi înlocuit de vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, răsplătită astfel pentru renunţarea la cursa pentru fotoliul de premier. La Sănătate, actualul ministru, Florian Bodog, ar urma să fie înlocuit de fosta deputată Rodica Nassar, în prezent secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Potrivit surselor din partid, aceste două schimbări sunt deja bătute în cuie. La Ministerul Afacerilor Interne rămâne Carmen Dan, iar la Ministerul Afacerilor Externe rămâne Teodor Meleşcanu. De altfel, ALDE ar urma să-şi păstreze toate portofoliile deţinute în Guvernul Tudose: Meleşcanu la MAE, Graţiela Gavrilescu la Mediu (şi vicepremier), Toma Petcu la Energie şi Viorel Ilie ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: