Suspiciuni de evaziune fiscală, la Uricani

Despre analize medicale se pot spune multe… însă un lucru este cert: de rezultatul acestor analize depinde diagnosticul medicului, iar uneori rezultatele pot face diferenţa între viaţă şi moarte. De aceea, nu de puţine ori, atunci când merg la medicii specialişti sau de familie, pacienţii le cer acestora să îi îndrume spre ce laborator să meargă, pentru a fi siguri că analizele sunt lucrate corect.

   În Valea Jiului, aceste laboratoare, pe fondul exploziei bolilor incurabile şi a altor maladii care face ravagii în rîndul populaţiei, au apărut ca „ciupercile după ploaie” şi  există mai multe laboratoare unde se fac analize medicale. Unele laboratoare fac analizele în sediu, altele sunt doar simple puncte de colectare a sângelui sau urinei, pe care le trimit mai departe pentru a fi lucrat în alte zone ale ţării, Tg. Jiu, Cluj sau Timişoara.  Unele dintre acestea sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, altele nu. Unele laboratoare se bucură de o reputaţie mai bună, altele mai puţin bună. Indiferent pe ce criterii se face alegerea laboratorului, pacientul ar trebui să aibă certitudinea că, rezultatul acestor analize este corect. Că nu se întâmplă întotdeauna aşa o ştim cu toţii.

Mai mulţi pacienţi din oraşul Uricani ne-au semnalat faptul că, de mai bine de o jumătate de an, la unul dintre CMI -urile care funcţionează în cadrul fostului spital de la Uricani se fac în fiecare joi, dis de dimineaţă recoltări de sânge. Suspiciunile cu privire la modul în care se fac aceste recoltări au început să dea bătăi de cap multora dintre asiguraţi, care nu ştiu sigur dacă acel laborator de analize ce aparţine unui  centru de recoltare din oraşul Haţeg are autorizaţie de funcţionare şi întruneşte într-u totul condiţiile optime pentru recoltarea de sânge şi alte probe biologice.

“În fiecare joi, la CMI Claudiu Nedelcu  se fac recoltări de sânge. În ce condiţii? Au fost şi câte 50 de recoltări în fiecare zi. Dacă firma din Haţeg are contract cu CAS Hunedoara de ce se solicită o taxă de 10 lei? Nu se eliberează nicio chitanţă şi nici bon fiscal. Aceasta nu este evaziune fiscală? Oare există autorizaţie de funcţionare pentru aceste servicii medicale care se fac aici”, ne-au precizat mai mulţi cetăţeni ai oraşului Uricani, nedumeriţi de ceea ce se întâmplă în localitatea lor.

În fostul spital au mai funcţionat astfel de servicii, dar aceastea ofereau chitanţă fiscală, pe antentul rezultatelor buletinelor de analize era trecut punctul de lucru de la Uricani. Pe când aici, nu este menţionat nimic. (vezi facsimil)

Cum nu am reuşit să obţinem un punct de vedere din partea împricinaţilor, trebuie să reamintim cititorilor şi care sunt condiţiile legale funcţionării punctelor de lucru externe ale laboratoarelor care efectuează analize medicale, astfel încât să asigure un nivel calitativ superior serviciilor efectuate pentru populaţie şi în special, pentru asiguraţi.

Punctul de recoltare trebuie să dispună de intrare separată, cu acces direct, având următoarea compartimentare obligatorie: sală de aşteptare; spaţiu de recoltare; spaţii anexe;  spaţiu pentru depozitarea materialelor sanitare;  vestiar şi sală pentru personal; două grupuri sanitare: unul destinat personalului care deserveşte punctul extern de recoltare al laboratorului de analize medicale şi altul destinat pacienţilor, iar pentru cazurile în care nu este posibilă existenţa a două grupuri sanitare, punctul extern de recoltare al laboratorului de analize medicale este dotat cu un grup sanitar cu două compartimente: unul destinat personalului care deserveşte punctul extern de recoltare al laboratorului de analize medicale şi altul destinat pacienţilor.

Şi în urma sesizărilor primite,  facem un apel organelor în drept şi tragem un semnal de alarmă către  CAS Hunedoara, DSP Hunedoara, DIICOT şi DNA pentru a se verifica modul de funcţionare a laboratorului din Uricani, modul în care sunt făcute recoltările, dacă există autorizaţia de lucru pentru punctul de lucru de la Uricani.

Nu vrem ca pacienţii să fie puşi în pericol, iar laboratorul să devină o „bombă” biologică, ori, Doamne fereşte, să se piardă vreun recipient pe drum, care poate declanşa adevărate epidemii. Pentru că, fiinţa umană este purtătoare a zeci de microbi  şi nu trebuie să sufere unii pentru inconştienţa altora, în goanna lor după realizarea de venituri ilicite.

Vă vom ţine la curent în legătură cu acest subiect, pentru că şi noi am cerut organelor în drept câte un punct de vedere cu privire la sesizarea ce face subiectul articolului.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: