Straja, pe locul cinci în topul destinaţiilor turistice naţionale

   Dezvoltarea economică şi socială a unei ţări depinde în mod hotărâtor de dinamica, volumul şi calitatea investiţiilor realizate. Importanţa şi necesitatea realizării de investiţii, precum şi rolul important al acestora în economia naţională rezultă din multiplele efecte ale realizării investiţiilor. Realizarea de investiţii produce numeroase efecte economice, respectiv: creşterea cererii de bunuri şi servicii;  creşterea şi diversificarea ofertei agenţilor economici;  creşterea cifrei de afaceri, a veniturilor şi profitului;  favorizarea circulaţiei capitalurilor; creşterea gradului de participare a ţării la circuitul economic internaţional;  accelerarea şi promovarea progresului tehnic, dezvoltarea, retehnologizarea şi înnoirea capacităţilor de producţie existente;  stimularea şi creşterea eficienţei în toate domeniile; etc.

    În contextul restructurării mineritului în Valea Jiului, s-au alocat fonduri importante pentru dezvoltarea intrastructurii în turism, judeţul Hunedoara primind în perioada 2007- 2016, peste 200 de milioane de lei.

Dacă analizăm principalii beneficiari ai investiţiilor în infrastructura turistică, 10 UAT-uri deţin peste 71% din valoarea totală a investiţiilor realizate. Pe primul loc se află Consiliul Local Braşov, pe locul doi Consiliul Local Voineasa şi pe locul trei Consiliul Local Lupeni, care a primit suma de 112.056 mii de lei.

Aceşti bani au fost necesari pentru implementarea amplului proiect de dezvoltare a domeniului schiabil din Straja. Conform datelor statistice cumulate de-a lungul anilor privind circulaţia turistică, determinate de numărul de sosiri, cât şi datele privind capacitatea de cazare cu numărul de locuri existente, în perioada anilor 2006-2017, zona staţiunilor montane şi oraşele reşedinţă de judeţ au fost de departe cele mai dinamice destinaţii turistice din România. Staţiunea montană Straja este situată pe primul loc în topul destinaţiilor turistice din judeţul Hunedoara, atrăgând  zeci de mii de turişti atât din ţară, dar şi din alte colţuri ale lumii.  La nivel naţional conform datelor statistice, Straja s-a aflat pe locul V, în topul destinaţiilor turistice naţionale după Valea Prahovei, Moldova şi Maramureş.

Pentru a veni în sprijinul turiştilor, administraţia publică locală a amenajat parcări cu în zona Agrement, asigurîndu-se astfel locuri pentru peste 1500 de autoturisme.

„Am evitat haosul din anii trecuţi, am avut ordine şi disciplină, parcările au fost păzite. Am fost mulţumit de modul în care, colegii mei au gestionat acest lucru. Şi turiştii au fost disciplinaţi şi s-au conformat cerinţelor locale!”, a ţint să declare primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.

Staţiunea oferă acum peste 4000 de locuri de cazare, omologate pe stele şi margarete, 12 pârtii de schi, cu instalaţii de transport pe cablu, din care, cinci beneficiază şi de nocturnă. Peste 26 de kilometri de domeniu schiabil sunt puşi la dispoziţia turiştilor, cât şi cea mai lungă pârtie din ţară de peste opt kilometri. Iar în decembrie 2017, omul de afaceri Emil Părău a inaugurat investiţia sa privată, teleschiul nr. 2, care-i poate duce pe turişti până sus, în vârful muntelui şi deserveşte părtiile Canal, Lupului şi Mutu.

Şi tot acesta ne-a spus şi care vor fi principalele evenimente cultural- sportive şi de agement care vor avea loc în plin sezon de schi în staţiune, evenimente la care vor participa şi Primăria şi Consiliul local Lupeni în calitate de finanţator şi organizator al competiţiilor „Primul eveniment va avea loc în data de 21 ianuarie 2018. Vom organiza un Carnaval al Zăpezii. Toţi cei care vor participa la eveniment costumaţi în diferite personaje, vor avea o reducere de 30% la transport pe cablu, noi asigurăm muzica şi distracţia. Să nu uităm nici de Festivalul Oamenilor de Zăpadă Cupa Baloo, Cupa Comexim sau Cupa Veteranilor”, a conchis principalul investitor din staţiune, Emil Părău.   Angella Dumitrascu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: