Turiştii inconştienţi dau bătăi de cap salvamontiştilor

  Şi în minivacanţele de Crăciun şi de Anul Nou, salvamontiştii din Straja au avut parte de diferite intervenţii. Aceştia au intervenit la 56 de solicitări, mulţi dintre accidentaţi fiind trasportaţi atât la spitalul lupenean, cât şi la Petroşani. Au fost cazuri în care, turiştii au ignorat avertismentele salvamontiştilor şi jandarmilor montani, neadaptând viteza de coborâre pe pârtii, unii s-au aventurat pe pârtiile cu dificultate mai mare şi şi-au pus în pericol viaţa, iar alţii au folosit boburile de plastic în zonele neamenajate pentru sănii.

Ţinând cont de numărul foarte mare de accidente produse de la începutul sezonului turistic de iarnă  pentru cei dintre Dvs. care vă veţi îndrepta către zonele turistice în care se află domenii de practicarea sporturilor de iarnă, Salvamont România, vă face câteva recomandări:

 1. Alegeţi un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice şi al reglajului legăturilor, greutăţii corporale şi nivelulul de pregătire
 2. Abordaţi, la început, cu precauţie pârtiile de schi, întrucât nu mai deţineţi aceleaşi abilităţi sportive ca la finalul sezonului trecut şi este necesară o mică perioada de reacomodare.
 3. Schiaţi în aşa fel încât să nu puneţi în pericol viaţa altui schior sau să îi cauzaţi acestuia vreun prejudiciu.
 4. Adaptaţi-vă viteza şi maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pârtie.
 5. Alegeţi cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâţi, în scopul protejării schiorilor aflaţi în aval.
 6. Depăşiţi schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiţia ca această depăşire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluţie neaşteptată a celui ce urmează să fie depăşit.
 7. Asiguraţi-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte şi al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât şi alţi schiori sunteţi în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
 8. Evitaţi staţionarea pe pârtie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberaţi pârtia în cel mai scurt timp posibil.
 9. Utilizaţi numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
 10. Respectaţi indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe pârtie şi pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiaţi în pădure, Nu coborâţi direct, Interzis săniuşul, Nu circulaţi pe pârtie
 11. Respectaţi marcajele internaţionale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte uşor, albastru – uşor, rosu-mediu, negru – dificil
 12. Anunţaţi echipa locală Salvamont, direct, prin Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul şi locul unde se găsesc persoanele accidentate.
 13. Încercaţi să protejaţi locul accidentului şi accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă, până la sosirea echipei Salvamont.
 14. Protejaţi termic accidentatul si încercaţi să îi asiguraţi suport psihologic.
 15. In cazul unor căzături puternice încercaţi să nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenţi/paramedici sau salvamontişti. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă şi intervenţia unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.
 16. Nu acceptaţi să fiţi transportaţi în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, şi doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.
 17. Nu folosiţi mijloace de alunecare imprivizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si genereaza accidente grave.

Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin personal pregătit profesional şi atestat legal pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile!

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: