Dramele românilor din Diaspora continuă

UMILITE ŞI UITATE DE AUTORITĂŢILE PLĂTITE DIN BANII PUBLICI

            După ce în urmă cu ceva vreme dezvăluiam cazurile rămânilor din VALEA JIULUI  care au fost exploataţi şi traficaţi către mafia rusească, iată că, alte strigăte disperate vin din nou către noi, reprezentanţii presei. Românii de dincolo, ne consideră bastionul luptei  împotriva nedreptăţilor cu care aceştia se confruntă şi ceea ce este dureros şi umilitor este că,  autorităţile române, personalul MAE nu pare a fi deloc preocupat  de soarta acestora  şi nici parlamentarii din Diaspora. Şi ei toţi, sunt plătiţi din banii noştri, ai tuturor. Pe lângă fenomenul de exploatare, prezentat pe larg în presa din Italia, dar şi din alte ţări, nimic nu s-a schimbat de la ultimele denunţuri publice ale presei, iar femeile române angajate ca lucrătoare agricole şi bandante îndură şi acum umilinţe de neînchipuit.

Multe dintre românce ştiu la ce se înhamă atunci când pleacă de acasă, pentru a le asigura membrilor familiilor lor un trai decent, pentru că, în ţară nu mai găsesc locuri de muncă. Dar, nu ştiu că, incidentele neplăcute le aduc pe prima pagină a ziarelor.

Un astfel de caz este cel al Eugeniei Badea.  Are 65 de ani. A lucrat la o familie de italieni timp de un an şi jumătate şi terminându-i-se contractul de muncă a început să lucreze în urmă cu câteva luni la o altă familie ca îngrijitor de bătrâni (bandante), unde avea grijă de o bătrânică de 96 de ani.

De aici, începe drama… În data de 5.11 2017, încercând să aprindă aragazul pentru a-i prepara micul dejun bătrânei, butelia a sărit în aer, iar ea a luat foc, alegându-se cu arsuri de gradul II pe 60% din corp – mâini, faţă şi pe piept. Vecinii au alertat salvarea şi pompierii care i-au acordat primul ajutor. A fost transportată la spitalul OASPEDALE SAN FRANCESCO DI NUORO din oraşul Oliena, regiunea Nuoro. Având în vedere starea gravă în care se afla, medicii au decis trasferarea acesteia la OSPEDALE ANNUNZIATA DI SASSARI, unde a fost dusă direct pe secţia de ATI.

Fiica acesteia care lucrează tot ca bandantă în Regiunea Calabria, a trebuit să renunţe la serviciul său, pentru a putea să vină să-şi ajute mama. După revenirea din comă a victimei, a început calvarul pentru cele două romance. Fiica femeii se confruntă cu mari probleme din cauza familiei la care s-a întâmplat încidentul, familia bătrânei  ameninţând-o că, dacă va merge în instanţă să reclame că mama ei nu şi-a primit banii pentru perioada de timp lucrată şi dacă va cere despăgubiri, aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri, o să aibă probleme. Victimei nu  i s-a încheiat un contract de muncă legal, decât în ziua accidentului, când mama sa era în comă în spital. Cum a semnat aceasta actele? Se fac acuzaţii chiar de falsificare a semnăturii, se încearcă muşamalizarea cazului. Nici autorităţile locale nu au fost cooperante, deoarece acestea refuză să-i dea informaţii despre ancheta care s-a desfăşurat în urma exploziei. Singura soluţie a celor două românce, a fost să apeleze la Consulatul Român de la Roma. Cum la noi, la români, viteza de reacţie este mai lentă, ce credeţi că i-au răspuns fiicei femeii victime a exploziei???? Să scrie un memoriu pe care să-l depună la Ambasadă. Şi au trecut câteva săptămâni de atunci şi nu au primit niciun rezultat.

Cazul româncei a apărut şi în presa şi la televiziunile din Italia, dar reprezentanţii Consulatului românesc din Italia încă tac mâlc, neavând nicio reacţie, chiar dacă era specificat că este vorba de un cetăţean român aflat clar, în dificultate şi primejdie de moarte. S-a intervenit, în schimb, prin intermediul unor asociaţii şi, de curând, cu ajutorul Caritas, românca noastră va fi adusă în ţară.

Cum rămâne în schimb cu drepturile care le-au fost încălcate??? Facem pe această cale un apel ministerelor de resort să se sesizeze pe această speţă şi să ia act de cele prezentate mai sus. Şi mai  tragem un semnal de alarmă şi superiorilor din MAE,  pentru a verifica modul în care, consulii de la Roma au răspuns la sesizarea româncelor noastre. Nu este normal să fim trataţi cu indiferenţă şi nepăsare chiar de concetăţenii noştri, care sunt remuneraţi cu bani grei şi care trebuie să servească interesul românilor aflaţi în Diaspora.

Angella Dumitrascu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: