Concert de colinde la Palatul Cultural din Lupeni

   Locuitorii municipiului Lupeni au avut parte şi anul acesta de un inedit program de colinde susţinut de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad. Concertul de colinde a fost susţinut în frumoasa sală de spectacole a Palatului Cultural, lupenenii fiind dornici să asculte muzică religioasă şi tradiţionalele colinde. Evenimentul a fost organizat de preotul paroh Cristian Olariu şi preotul Ioan Topac, cu sprijinul Primăriei municipiului Lupeni, prin amabilitatea primarului Lucian Resmeriţă şi a Consiliului local Lupeni.

„Un credincios a fost întrebat odată, de ce merge la biserică, căci acolo este un teatru. El a răspuns: Da, putem asemăna ce se întâmplă acolo cu o piesă de teatru, căci şi acolo avem un scenariu, actori, public, dar spune-mi, te rog, a spus credinciosul, o piesă de teatru care de 2000 de ani se joacă în fiecare săptămâmă şi totuşi publicul vine de fiecare dată.  Ce nu a înţeles cel care a pus întrebarea este că la biserică nu comemorăm ce s-a petrecut acum 2000 de ani, nici nu sărbătorim evenimentele petrecute atunci, ci Hristos se jertfeşte mereu şi îmbie oamenilor o răscumpărare din păcat, o refacere a firii căzute a omului, cum spune Părintele Arsenie Boca”, a ţinut să spună la începutul spectacolului de colinde, părintele Ioan Topac.

La fel putem spune şi despre colinde, căci le cântăm an de an, unele mai noi, altele cu care ne-am născut şi totuşi reuşesc să trezească în noi acel fior, acea bucurie a primirii veştii naşterii lui Hristos. Căci şi ele nu ne relatează doar ce s-a petrecut acum 2000 de ani ci ne vestesc că la fiecare Crăciun, Domnul nostru Iisus Hristos caută să se nască din nou în sufletul fiecăruia şi să ne readucă la starea dintâi, cum frumos spun cântările Bisericii de dinaintea Crăciunului: „Ziditorul vine, înălţând de pe pământ pe oameni, chipul cel împărătesc iarăşi înnoindu-l… Cel aşteptat venit-a, căci Dumnezeu om se face, Împăratul lui Israil, Hristos soseşte”, şi iarăşi „Se apropie Hristos, Betleeme, te găteşte, mântuirea neamurilor! Iată, în sfârşit răsare… Împăratul cerurilor, Hristos soseşte”.

Bucuria vestirii lui Cristos a fost vestită de studenţii, masteranzii şi absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, ce fac parte din Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”. Colinde religioase şi tradiţionale româneşti au răsunat în sala palatului lupenean, protagoniştii fiind aplaudaţi îndelung de spectatori pentru prestaţia artistică deosebită. Grupul este recunoscut atât la nivel naţional, cât şi în străinătate, acesta având o bogată activitate şi performanţe remacabile, obţinute la diferite concursuri.

Angella Dumitrascu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: