CEH va importa 140.000 de tone de cărbune din import pentru această iarnă

Ministerul Energiei va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 583,3 milioane de lei, cu 35,9% mai mult decât alocarea din 2017, arată datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ca ordonator principal, Ministerul Energiei va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 583,3 milioane de lei. Sursele de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării Ministerului Energiei sunt structurate astfel: bugetul de stat 68% şi veniturile proprii 32%. Pentru asigurarea suportului tehnic naţional în energetica nucleară, alocarea bugetară de bază este de 56,4 milioane de lei, la care se vor mai putea adăuga credite de angajament de până la 56,4 milioane de lei.

Potrivit proiectului, obiectivele de investiţii prevăzute pentru perioada 2018-2021, conform Legii nr. 255/2010 privind expropierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul coridorului de expropiere al obiectivelor de investiţii sunt:

– Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu la o  capacitate de 8 milioane de tone/an lignit

– Lucrări pentru punerea în func&iune a capacită&ii finale de produc&ie de 8,5 milioane de tone lignit/an, cariera Jilţ Sud, judeţul Gorj.

Cât despre CEH,  înformaţiile ce ne vin pe surse sunt din ce în ce mai sumbre. Activitatea CEH poate fi continuată, spun surse din cadrul Ministerului Energiei „doar prin accesarea unui ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive în conformitate cu Decizia 787/ 2010/UE, în condiţiile în care Complexul Energetic Hunedoara continuă să asigure serviciile tehnologice de sistem, cel puţin la nivelul actual. Membrii comitetului subliniază că o continuare a activităţii extractive după 2018 este posibilă în condiţiile returnării ajutorului de stat”. Condiţie imposibil de îndeplinit, în realitate, dovadă fiind faptul că CEH nu a returnat niciun leu din ajutorul de stat acordat anul trecut, în valoare de 90 de milioane de lei şi nici nu are vreo şansă să reuşească acest lucru.

Capacitatea de producţie medie anuală a minelor din bazinul Văii Jiului, exploatate de Complexul Energetic Hunedoara, este la nivelul anului 2017 de cca. 600.000 t, cu o medie zilnică de max. 2400 t. Conform programului de iarnă în domeniul energetic aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 760/11.10.2017, pentru perioada 01 septembrie 2017 – 31 martie 2018 cantitatea de huilă necesară funcţionării termocentralelor Paroşeni şi Mintia este prognozată la cca. 400.000 t, care nu poate fi asigurată integral din producţia internă a Complexului Energetic Hunedoara, fiind necesară achiziţionarea a cca. 140.000 t din import. (E.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: