Spectacol de înaltă ţinută la Palatul Cultural din Lupeni

            „Exegi monumentum aere perennius. Să consacram unirea sufletelor, dar şi unirea la muncă roditoare, prin strigătul: Trăiască România Mare, puternică şi unită!”

             Un spectacol de înaltă ţinută artistică a fost cadoul oferit de administraţia publică locală a municipiului Lupeni, cetăţenilor de Ziua Naţională a României. Sala de spectacole a Palatului Cultural a fost neîncăpătoare pentru cei care au dorit să sărbătorească împreună,  ziua de 1 decembrie. Protagoniştii spectacolului au fost artiştii de la grădiniţele, şcolile şi liceele de pe raza municipiului Lupeni, care le-au oferit celor prezeţi momente artistice de înaltă ţinută, încărcate de patriotism şi de mândria de a fi român.

Acest spectacol nu ar fi fost posibil fără implicarea Consiliului Local şi fără sprijinul primarului Lucian Resmeriţă, care a ţinut să transmită prin intermediul tinerilor prezentatori, spectatorilor următorul mesaj: „În fiecare an, pentru noi, ziua de  1 Decembrie este momentul în care , istoria neamului românesc îmbracă veşmântul sărbătorii şi al aprecierii celor care au luptat pentru identitatea noastră. Istoria românilor, o carte în care sunt file de poveste care exprimă bucuria, tristeţea, lupta, tradiţia şi valorile neamului românesc. Să fim mai buni, mai puternici, să ne iubim ţara. ” La mulţi ani, lupeneni! La mulţi ani, România”.

Reîntregirea României a început prin revenirea la Patria mamă a Basarabiei, pe data de 27.03.1918, fiind urmată de Bucovina la 28.11.1918, pentru ca în final la 01 Decembrie să se realizeze Marea Unire a Principatelor Române(Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul) cu România, la Alba Iulia, poate cel mai înţesat de istorie oraş al României, deoarece de-a lungul timpului aici au avut loc numeroase evenimente din istoria noastră ca popor.  La Alba Iulia au suferit martiriul la 28 februarie 1785 Horia şi Cloşca, şi tot aici vor fi încoronaţi la 15 octombrie 1922 Regele Ferdinand şi Regina Maria, ca primii suverani ai României. Unirea Cea Mare, căci aşa mai este cunoscută Unirea de de la 1 Decembrie 1918 a început prin lunile otombrie-noiembrie prin înfiinţarea în Transilvania şi Banat a Consiliilor Naţionale Româneşti, iar la Arad s-a înfiinţat în 30 octombrie Consiliul Naţional Român, ca unic for care reprezenta voia poporului roman.

     Prezent la eveniment,  senatorul Cristian Resmeriţă a spus „Am foarte mari emoţii astăzi, când sunt alături de dumneavoastră. Este o zi importantă, pentru noi, românii. Vreau să-i aplaudăm pe toţi protagoniştii spectacolului, cadrele didactice care s-au ocupat de pregătirea momentelor artistice. Să dea Dumnezeu  să fim fericiţi şi fie ca, copiii noştri să aibă parte de o viaţă frumoasă, să fie mândri că trăiesc în această ţară minunată. Îmi doresc ca ei să rămână aici şi să ducă tradiţiile Lupeniului mai departe. La mulţi ani tuturor, LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!”.

  Primii care au intrat în scenă au fost preşcolarii de la Grădiniţa “Lumea Copiilor”, care au oferit celor prezenţi, părinţilor şi bunicilor un inedit program artistic. Îmbrăcaţi  în straie populare, picii au interpretat cântece patriotice, printre protagonişti aflîndu-se Miruna Resmeriţă, Carla Părău şi David Gruian.

Au urmat apoi,  beneficiarii – elevi de la Centrul de Plasament din Lupeni care au oferit un moment artistic cu cântece şi poezie.

    Peste 100 de elevi de la Liceul Teoretic Mircea Eliade din municipiul Lupeni au ţinut să impresioneze publicul spectator cu un program variat care a cuprins: dansuri tematice, dansuri populare, secenetă, etc. Printre protagonişti s-au aflat: Maria Râpă, Petronela Szanto, Adrian Chiciudean, Raluca Ioan, Carla Ancuţescu, Andra Moldovan, Elena Mojoatcă şi Alexandra Suciu.

Elevii de la Liceul Tehnologic din municipiul Lupeni  au oferit un interesant dans momârlănesc, au readus în scenă sunetul flautului prin intermediul elevei Adinei Garboan, iar elevi din clasele a IX A şi a XII A au interpretat monologul „România pentru mine”.

     Cel mai apreciat moment al serii şi care a fost aplaudat la scenă deschisă a fost oferit de elevii Şcolii Gimnaziale nr.3 din Lupeni. Aceştia au pus în scenă o inedită piesă de teatru ai căror protagonişti au fost Voievodul Mihai Viteazu şi Regele Mihai, eroina dintre Jii, Ecaterina Teodoroiu, o parte dintre făuritorii României Mari de la Alba Iulia. Elevii mai mici au  prezentat „Glosa” într-o viziune inedită, momentul literar- artistic „Balada Mioriţa”. Programul a fost întregit şi de cântece patriotice interpetate de membrii corului şcolii. În final s-a cântat Imnul Regal, ca un omagiu adus Întregitorului României Mari, Ferdinand I  şi Casei Regale. Ataşamentul şi dragostea lui Ferdinand I pentru România  a fost întregită de dorinţa acestuia de a crea România Mare, prin alipirea Transilvaniei de Regatul român.

Iar cuvintele acestuia rămân nepieritoare şi de actualitate: „Să unim deci sufletele noastre, să unim toate puterile noastre, închinând toate energiile binelui obştesc, ca să putem face faţă unui viitor strălucit care se deschide înaintea privirilor noastre, întemeiat pe baze sănătoase şi democratice. Binecuvântarea generaţiilor viitoare va fi răsplata noastră nepieritoare. Şi acum, în această zi măreaţă, să unim glasurile noastre şi să strigăm din adâncul sufletului: Trăiască scumpa noastră Românie, întregită şi pururi nedespărţită. Exegi monumentum aere perennius. Să consacram unirea sufletelor, dar şi unirea la muncă roditoare, prin strigătul: Trăiască România Mare, puternică şi unită!!!”

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: