Cetăţenii Văii Jiului cer anularea taxei pe apa de ploaie

            Dintre multele taxe abuzive pe care guvernanţii au binevoit să le pună în spatele poporului, taxa pe apa de ploaie este cea mai aberantă. Mai rămâne ca guvernanţii să ne pună taxe pe aerul respirabil, taxa pe mersul pe jos, taxa pe uitatul în zare şi taxa pe privitul în vitrine. Atunci, s-ar asigura că nici un pârţ, tras de românache, nu rămâne netaxat. Dacă majoritatea taxelor au legătură cu unele servicii la care apelează plătitorul, taxa pe apa de ploaie sau „apa meteorică”, cum scrie în lege, o plăteşte fiecare român racordat la reţeaua de canalizare, indiferent că plouă sau este secetă, aşa  cum a fost în ultimii ani.

Conform legii, apa meteorică este apa care provine din precipitaţii atmosferice şi se evacuează prin reţeaua publică de canalizare. Cetăţeanul plăteşte pentru colectarea, transportul şi epurarea apei provenite din precipitaţii. H.G. 1591/2002,  prevede: „cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua publică de canalizare este determinată prin înmulţirea cantităţii specifice multianuale de apă meteorică, stabilită conform normativelor în vigoare, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator”. Adică, locuitorul Văii Jiului plăteşte pentru apa de ploaie care cade pe fiecare metru pătrat de construcţie, inclusiv curtea betonată şi bagă nişte bani în conturile Apa Serv, care face profit, care peste 50% ajunge în conturile Consiliului Judeţean. Din aceşti bani, nici măcar un leu nu se întoarce în Valea Jiului. Pe motiv că nu au cadrul legal ca aceşti bani să se întoarcă în Valea Jiului, eventual pentru plata consumului de apă din spitale, mahării de la judeţ acoperă cu ei consumul de apă de la Spitalul Judeţean din Deva.

De afacerea cu apa de ploaie se ocupă Apa Serv, sub coordonarea lui Costel Avram, „tehnocrat” trecut pe la cinci partide, susţinut de şeful PSD de la judeţ, Laurenţiu Nistor. Apa Serv este coordonată de Asociaţia  de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului” care aprobă proiectele europene de apă şi canalizare accesate de societate, şi mai ales stabileşte tarifele pe care trebuie să le plătească locuitorii Văii Jiului, branşaţi la sistemul de apă şi canalizare. Preşedinte ADI Valea Jiului este un alt traseist politic susţinut de bossul PSD Nistor,  primarele Vulcanului, Gheorghe Ile, iar tarifele stabilite sunt la nivelul maxim, mult peste limita suportabilităţii. Asta în pofida faptului că în Statulul Asociaţiei este stipulat că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului, în condiţiile unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei şi principiul „poluatorul plăteşte”, atingerea şi respectarea standardelor europene privind protecţia mediului, precum şi creşterea capacităţii de atragere a fondurilor pentru finanţarea investiţiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitară aferentă Serviciului.

Iniţiativa altor asemenea asociaţii oferă celor mai sus menţionaţi posibilitatea de a se revanşa faţă de Valea Jiului care le-a oferit totul atunci cînd au venit de la ţară şi să elimine această taxă aberantă. Facem referire la iniţiativa Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „ADI 2008” care decis, eliminarea platii apei meteorice din facturile buzoienilor şi râmnicenilor persoane fizice, dar şi reducerea cu 30 la sută a tarifului apei meteorice pentru persoanele juridice. Decizia a intrat în vigoare începând cu 1 septembrie şi a fost salutată de vicepremierul Marcel Ciolacu, care a susţinut această decizie şi chiar a cerut, imperativ, factorilor de decizie, să găsească o rezolvare la această problemă, care devenise tensionată, în ultimul timp.

„Buzoienii nu vor mai plăti apa meteorică! Îi felicit pe toţi cei care au participat şi au luat această decizie în Şedinţa Adunării Generale a ADI 2008. Totodată, agenţii economici şi celelalte instituţii vor plăti tarife mai mici cu 30% la apa meteorică. Este o măsură foarte bună şi aşteptată de cetăţeni, dar care va încuraja şi mediul de afaceri din judeţul nostru. Sper ca în cel mai scurt timp să se întrunească, în şedinţe extraorinare, şi consiliile locale ale municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat pentru a formaliza această decizie, astfel încât de la 1 septembrie să poată fi aplicată”, a transmis vicepremierul Ciolacu, printr-un comunicat.

Ne aşteptăm ca şi cei de la ADI Valea Jiului să ia aceeaşi decizie, chiar dacă vicepremierul Marcel Ciolacu nu a cerut-o imperativ. O cer imperativ cetăţenii Văii Jiului, care nu mai pot suporta cele mai mari tarife din ţară la apă-canal şi la gunoiul menajer. Aceste taxe le depăşesc cu mult pe cele din zone cu putere economică şi trebuie reduse şi pentru a „încuraja mediul de afaceri”, aşa cum declara vicepremierul Ciolacu.                                                                                   Andrei VLAD

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: