Opriţi Bullyng-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!

Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel european, România se situează pe locul trei în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul,  cu  17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) pentru anul şcolar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violenţă la nivel naţional. Acesta este motivul pentru care Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează campania Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!, pentru a preveni un fenomen de amploare, pe care instituţiile de învăţământ nu îl identifică, nu îl gestionează, în condiţiile în care statistica spune că doar 38% dintre şcoli beneficiază de consilier şcolar, preponderent în mediul urban.

Evenimentul s-a desfăşurat şi la Petrila, în prezenţa oficialităţilor locale, ai DGASPC Hunedoara, ai ISJ Hunedoara, ai Poliţiei, părinţilor, altor ong-uri. „Bulling-ul trebuie oprit în şcoli. Să încercăm de la mic, la mare să facem acest lucru, vom stabili un plan de măsuri. Vrem să aflăm şi părerea tuturor celor implicaţi”, a precizat Valeria Popescu, preşedinta organizaţiei Salvaţi Copiii Hunedoara.

În oglindă, România avea,  la finalul anului şcolar 2016-2017, un număr de 2.209 de consilieri şcolari (dintre care 211 în Bucureşti), pentru cele 6.221 de unităţi de învăţământ, dintre care 792 de grădiniţe şi 5429 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Organizaţia Salvaţi Copiii trage, astfel, un semnal de alarmă şi solicită autorităţilor decidente luarea unor măsuri urgente, care să redea elevilor recreaţia, fără să le fie teamă că vor fi agresaţi şi umiliţi.

            „Hărţuirea, umilirea repetată şi intenţionată sunt fenomene care îşi pun amprenta asupra sănătăţii emoţionale şi sociale a tuturor copiilor, victime sau agresori. Pe termen lung, aceşti copii vor dezvolta mecanisme de inadecvare socială, fie că vorbim despre comportamente de abuz şi putere, în cazul agresorului, fie despre un comportament de izolare socială, în cazul copilului-victimă. Mai mult, nici copiii care sunt martori nu au parte de un mediu şcolar sănătos, ei simţindu-se fie complici, fie intimidaţi şi ameninţaţi de comportamentele de bullying ale colegilor lor. Aceşti copii vor înţelege că relaţiile interumane se construiesc pe o ierarhie a puterii în care,  abuzul este apanajul celui puternic”, arată şi Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al “Salvaţi Copiii”.

Printre măsurile pe care „Salvaţi Copiii România” le propune în campania „Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile! se numără: creşterea capacităţii de răspuns a şcolilor în situaţii de bullying între elevi;  promovarea unor metode pozitive şi eficiente de educare socio-emoţională a copiilor, în spiritul valorilor de toleranţă, respect, protecţie şi curaj; promovarea de proceduri şi politici clare de intervenţie specifică în situaţii de bullying, în colaborare cu Ministerul Educaţiei.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: