Foştii directori ai Complexului Energetic îşi aranjează, pe lângă pensie, posturi călduţe şi bine plătite din banul public

   Alianţa de la guvernare şi-a epuizat stocul de specialişti, în special în domeniul energiei, fiind nevoită să recurgă la soluţii de avarie prin reactivarea unor pensionari sau disponibilizaţi. Tiberiu Borca, a fost membru PDL şi a condus Termocentrala Mintia din această postură. Acesta a fost disponibilizat în cadrul concedierilor colective ce au avut loc anul  trecut la Complexului Energetic Hunedoara, fiind reangajat pe o funcţie de inginer şef.

    Pe mandatul lui Tiberiu Borca, adică la finele anului 2011, Termocentrala Mintia a dat startul importului de huilă, care a continuat şi în 2012, în total 450 mii tone de huilă din import, şi a făcut ca în vara lui 2013 cărbunele de la minele neviabile să nu mai fie preluat de termocentralele din cadrul CEH, întrucât silozurile acestora erau pline. În 2015, Borca a trecut de la PDL la PLR, partid care mai apoi a fuzionat cu PC-ul şi a format ALDE.

Un alt caz este cel al fostului director general Constantin Jujan, care s-a pensionat după ce a încasat cîteva zeci de mii de lei din „componenta variabilă”, adică un fel de premă pentru falimentarea Complexului Energetic, fiind numit consilier personal al ministrului energiei, Toma Petcu.

  Constantin Jujan a fost în mai multe rânduri director general al Complexului Energetic Hunedoara, apogeul carierei atingându-l în perioada guvernării PDL. Deşi a fost numit în această funcţie doar datorită profesionalismului său, Constantin Jujan a deţinut în acea perioadă şi funcţia de secretar general al Organizaţiei PDL a Judeţului Hunedoara. Din această poziţie, Constantin Jujan, cunoscut şi ca „eficacele Jujan”, a fost artizanul programului de închidere a tuturor minelor din Valea Jiului. El a alocat peste cinci miliarde de lei pentru „Planul de încetare a activităţii pentru sucursalele CNH – S.A”. Constantin Jujan şi-a continuat cariera politică alături de Traian Băsescu şi după destrămarea PDL, înscriindu-se în septembrie 2016 în noua formaţiune a acestuia, unde a îndeplinit funcţia de preşedinte al Organizaţiei PMP Petroşani, fiind chiar pe lista de candidaţi la aegerile parlamentare din acelaşi an.

       „Întâlnirea cu fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, m-a făcut să mă decid. În săptămâna următoare mă voi înscrie în Partidul Mişcarea Populară. Urmăresc de multă vreme discursul preşedintelui Traian Băsescu. Consider că este un politician redutabil, iar mesajul mobilizator al partidului este singurul mod de a schimba ceva în societatea românească.  Este o decizie voluntară, fără niciun fel de constrângeri sau aspiraţii pentru perioada imediat următoare”, declara acum un an de zile Constantin Jujan

Dacă partidul lui Băsescu ajungea la putere, Jujan putea schimba societatea românească, fiind în cărţi pentru fotoliul de ministru al energiei. Poate încearcă aceasta din poziţia de consilier al ministrului energiei. Oricum, era mai bun decât Toma Petcu care habar nu are ce se întâmplă în ograda lui. Dacă nu i-ar avea pe Doru Vişan secretar de stat şi Constantin Jujan consilier personal, ar fi vai şi amar de sectorul energetic al României. Se vorbeşte că tri-oul ar urma să fie întregit de Bebe Nica care după disponibilizare ar urma să fie numit consilierul minstrului energiei pentru relaţia cu sindicatele. Informaţia, care este doar la stadiul de zvon, are şi oarece suport, Jujan şi Nica fiind colegi pe listele PMP la alegerile din 2016. „Eu aş fi foarte încântat dacă domnul preşedinte Petre Nica ar veni coechipier cu mine. Este un om valoros, are o activitate publică consistentă în spate şi este unul din oamenii care cunoaşte cu adevărat problemele Văii Jiului, ale mineritului din Valea Jiului, şi mi-l doresc în partid”, declara la acea vreme liderul PMP.

La numirea lui Jujan în funcţia de director general, decisive au fost calităţile de conducător, aşa cum sunt ele evidenţiate în caracterizarea făcută de directorul resurse umane, Florica Drăgulescu. “Eficacitate în îndeplinirea obiectivelor, capacitate de planificare şi organizare precum şi eficacitate în distribuirea muncii şi în delegarea responsabilităţilor. Privind relaţiile cu oamenii manifestă eficacitate în selectarea, antrenarea şi motivarea grupului de muncă şi favorizarea climatului de muncă stimulativ şi neconflictual”.

Probabil, aceleaşi calităţi care l-au recomandat pe „eficacele” Jujan pentru funcţia de director general al CEH l-au recomandat şi pentru aceea de consilier personal al ministrului Toma Petcu. Sfaturile pe care Jujan, care are şi experienţa accidentului colectiv de la mina Petrila, i le-a dat şefului său pentru evitarea unor tragedii cum sunt cele de la minele Lupeni şi Uricani nu au fost încă făcute publice. Poate sunt ţinute la secret, pentru momentul în care toate minele din Valea Jiului vor fi închise iar termocentralele Paroşeni şi Mintia vor funcţiona doar pe cărbune din import. Până atunci, minerii mor în subteran, iar foştii directori îşi aranjează pe lângă pensie, posturi călduţe şi bine plătite din banul public.

Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: