,,Nu a fost o explozie, pentru că a fost o aprindere”

     Nici nu au trecut trei săptămâni de la tragedia care a avut loc la exploatarea minieră din Lupeni, că Valea Jiului a fost din nou zguduită de vestea că, în mina de la Uricani a avut loc un eveniment sinistru, soldat cu moartea minerului Aurel Anghel şi rănirea a încă trei ortaci, care, acum, îndură chinuri grele în  spitalele din Bucureşti. Bunul Dumnezeu trebuie să le fie alături acestora, pentru că, deşi sunt stabili, au arsuri pe căile respiratorii, ceea ce este foarte grav. Aurel Anghel (43 de ani), minerul ucis în urma exploziei din Mina Uricani se afla în preaviz, urmând să fie disponibilizat la începutul lunii noiembrie şi să se pensioneze după     terminarea perioadei de şomaj. În 2015, tot într-o zi de 30 octombrie, Aurel Anghel şi ortacii săi au scos ultimul vagonet de cărbune din Mina Petrila, în ziua în care exploatarea minieră din Valea Jiului, a fost închisă definitiv. Cei patru mineri prinşi în explozie au fost transferaţi la Uricani, pentru a-şi face anii de pensie, în mina care se va închide la sfârşitul acestui an.

De obicei, mortul este de vină

   Ca şi în cazul surpării de la Lupeni, în mai puţin de două ore de la producerea sinistrului, au ajuns din nou oficialii de la Bucureşti, în frunte cu ministrul Energiei, Toma Petcu şi secretarul de stat Doru Vişan. Aceleaşi bâlbâieli,  aceleaşi declaraţii şi promisiuni fanteziste. Aflat în campanie electorală, după declaraţiile de luni date presei la sediul E. M. Uricani iată că, la Deva, ministrul Toma Petcu ia poziţia  nedumeritului. Cum niciun specialist nu a ştiut ce explicaţii să-i dea, probabil, se va stabili, ca şi în cazul altor accidente de mină că „mortul e de vină”.

În luna februarie 2011, cinci mineri au murit într-o explozie care a avut loc la Mina Uricani, specialiştii INSEMEX şi inspectorii de muncă stabilind că de vină a fost un bec neprotejat de la o gură de rol.

„Era o zonă foarte bine aerisită, foarte aproape de suprafaţă, la 50 metri. Nu era nimic electrificat, nu era niciun cablu, nu era nici un motiv de aprindere, nu aveam elementul declanşator, pentru o eventuală aprindere. Cel puţin la prima vedere, pare ciudat, nu vorbim de o explozie, pentru că a fost o aprindere”, a spus ministrul Toma Petcu.

Acesta a mai precizat că va face un studiu referitor la riscurile imediate de la fiecare exploatare minieră din Valea Jiului, care va fi coordonat de secretarul de stat Doru Vişan. Din cauza echipamentelor depăşite, minele se închid una după alta, iar raportul Curţii de Conturi, menţionează faptul că cei din conducerea CEH fraudau în mod constant bugetul Companiei.      Unul dintre cei menţionaţi în raport, este chiar Doru Vişan, cu ceva motorină de un miliard evaporată din rezervoarele locomotivelor de la Termocentrala Paroşeni. (A.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: