„Securitatea şi Sănătatea în Muncă”, între responsabilitate şi obligaţie

      19 octombrie 2017. SESAM – etapa a opta pentru viitor. Cartea de căpătâi pentru orice activitate de cercetare, inovare, activitate ştiinţifică sau academică rămâne Securitatea şi Sănătatea în Muncă. Acesta este palierul instituţional în jurul căruia rămâne concentrat orice plan organizaţional.

INCD INSEMEX Petroşani a organizat cea de-a opta Ediţie a Simpozionului Internaţional Securitate şi Sănătate în Muncă – SESAM, manifestare  ştiinţifică care a avut loc la hotelul „InterContinental” din Bucureşti, în data de 19 octombrie 2017, cu sprijinul şi colaborarea Universităţii din Petroşani, a Inspecţiei Muncii, sub auspiciile  Ministerului  Cercetării  şi  Inovării  şi  sub  înaltul  patronaj  al  Academiei  Oamenilor  de  ştiinţă  din România.

La deschiderea oficială a simpozionului au luat cuvântul: Ministrul Cercetării si Inovării – Prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Directorul General al INSEMEX – Dr. ing. George Artur Găman, Rectorul Universităţii din Petroşani – Prof. dr. ing. Sorin Mihai Radu, Mihail Mândru – şef Direcţie Control, SSM din cadrul Inspecţiei Muncii, Vicepreşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă – AOSR – Dr. Doru Sabin Delion, Directorul General INCD pentru Protecţia Muncii Bucureşti – Dr. ing. Doru Costin Darabont, Prof. dr. ing. Gheorghe Manolea – Universitatea din Craiova.

Ediţia a opta a Simpozionului Internaţional pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (SESAM) a pus în dezbatere 20 de lucrări care au acoperit tematica stabilită pentru acest eveniment, la manifestare participând aproximativ 100 de specialişti în domeniul SSM din mediul universitar, academic, legislativ, de cercetare şi din domeniul privat din România, Italia, Germania, Turcia sau Polonia.

„INCD INSEMEX promovează permanent cultura de securitate în mediul economic, cercetările în domeniu. Acţiunile întreprinse de specialiştii noştri sunt de real folos pentru toţi factorii implicaţi în procesul de Securitate şi Sănătate în Muncă, beneficiind de o vizibilitate tot mai accentuată, atât pe plan naţional, cât şi în afara ţării noastre. Deoarece accidentele costă, toată lumea are interesul de a menţine lucrătorii în condiţii sigure şi sănătoase, fiind de datoria noastră legală şi morală de a veghea la respectarea sănătăţii şi siguranţei fiecăruia”, spune domnul Dr. ing. George Artur Găman – director general al INCD INSEMEX Petroşani.

Lucrările ştiinţifice prezentate au acoperit teme precum ventilaţia minieră şi industrială, riscul profesional şi riscul tehnologic pentru industria extractivă, dar şi pentru alte industrii cu riscuri explozive sau toxice, închiderea obiectivelor miniere sau protecţia zăcământului de substanţe minerale utile şi protecţia mediului prin soluţii de prevenire şi combatere a poluării, precum şi psihosociologia muncii, dar şi cea organizaţională au stat pe masa dezbaterilor participanţilor.

„Prin activitatea de cercetare desfăşurată, INCD INSEMEX Petroşani este un promotor activ al activităţii de îmbunătăţire a stării de securitate şi sănătate în muncă, atât pentru industria extractivă, cât şi pentru celelalte industrii unde există un pericol potenţial de apariţie a atmosferelor explozive sau toxice. Sunt convins că întâlnirea autorităţilor statului, universitarilor, cercetătorilor şi specialiştilor în diverse domenii şi subdomenii directe securităţii şi sănătăţii în muncă sau conexe acesteia, întâlnire prilejuită de acest simpozion, va fi un pas înainte în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă toţi factorii implicaţi în activitatea de SSM”, a subliniat domnul Prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, ministru al Cercetării şi Inovării, în cadrul Simpozionului SESAM.

Prezentarea – cheie din cadrul SESAM, privind Strategia: Viziunea Zero – Cele 7 Reguli de Aur (Vision Zero and the 7 Golden Rules), a fost susţinută de Matthias STENZEL din partea ISSA Mining Germany.

Simpozionul Internaţional Securitate şi Sănătate în Muncă – SESAM este o manifestare ştiinţifică devenită tradiţie pentru INCD INSEMEX Petroşani şi care contribuie decisiv la menţinerea contactului şi integrarea specialiştilor români în activităţile comunităţii ştiinţifice internaţionale, precum şi creşterea capacităţii de a oferi soluţii originale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: