MAGIA PROIECTELOR ERASMUS+ – la Colegiul Naţional de Informatică ,,Carmen Sylva” Petroşani

            În  data de 11 octombrie 2017 a fost organizată reuniunea de informare şi consiliere în domeniul managementului de proiect Erasmus+, l sediul  ANPCDEF din  Bucureşti. La acest eveniment naţional au participat coordonatori de proiecte Erasmus+, KA 219 din ţară. Cu această ocazie au fost selectate două proiecte de parteneriat strategic Erasmus+ pentru diseminarea şi exploatarea rezultatelor ca modele de bune practici pentru alte şcoli din ţară.    

Proiectul Erasmus+ ,,Language of the photos”, Nr. contract: 2015 – 1 TR01-KA219-0221 implementat în perioada 2015 – 2017.   Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” din Petroşani,  a fost selectat pentru prezentare, alături de un alt proiect de la Colegiul Economic ,,I. Ghica” din Târgovişte.

Profesorul Popescu Rodica Mariana, coordonatoarea proiectului a diseminat şi exploatat  în cadrul reuniunii naţionale rezultatele şi produsele proiectului. Cu această ocazie a fost lansată şi cartea  ,,Language of the photos”, care reprezintă produsul final al proiectului, scrisă în cinci limbi: engleză, turcă, portugheză, polonă şi română, care promovează cu succes: iubirea, toleranţa, respectul, pacea şi prietenia. Au fost donate  bibliotecii ANPCDEFP trei cărţi publicate.

În cadrul proiectului, s-au desfăşurat mai multe actvităţi de învăţare la care au participat elevi şi profesori din toate ţările participante, în luna martie a acestui an, colegiul petroşenean fiind gazdă a celei de-a treia mobilităţi.  Elevii care au participat la această activitate de învăţare şi-au manifestat deschiderea faţă de gândurile elevilor de alte naţionalităţi, au apreciat varietatea culturală a românilor, fiind o mare curiozitate pentru situaţia nouă în care s-au aflat. Ei şi-au îmbunătăţit de asemenea comunicarea în limba engleză, portugheză, română şi polonă. Această activitate de învăţare s-a axat pe  fotografie şi importanţa pe care o poate avea în identificarea şi rezolvarea următoarelor probleme ale realităţii noastre: abandonul şcolar timpuriu, elevi excluşi social cu dificultăţi de învăţare, prejudecăţile împotriva minorităţilor, discriminare faţă de elevii cu handicap fizic, integrarea elevilor cu nevoi speciale. Acest schimb de bune practici  este un exemplu de promovare a toleranţei, prieteniei, iubirii, păcii şi a respectului pentru drepturile celorlalţi. Astfel de activităţi în care se reunesc oameni  cu obiceiuri şi comportamente culturale diferite oferă posibilitatea de a învăţa despre punctele de vedere diferite, credinţele şi preferinţele lor.

Pe lângă programul minuţios, alcătuit impecabil şi cu precizie derulat de către profesorii şi elevii colegiului, trebuie remarcată şi atmosfera amicală, serioasă, de lucru, care a caracterizat această activitate de învăţare. Elevii şi profesorii au participat şi s-au implicat direct în activitatea de la clasă, la ore de: informatică, matematică, limba română, franceză, chimie, fizică, biologie, geografie. De asemenea au fost desfăşurate activităţi de învăţare la Universitatea din Petroşani cu sprijinul domnului rector Prof.  Univ. dr. Ing. Radu Sorin Mihai.

Vizitele culturale s-au desfăşurat la: Castelul Corvinilor Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Cetatea  Devei, Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuşi Tg-Jiu, Muzeul de Artă Tg- Jiu, cunoscând istoria şi cultura acestei zone geografice.  Inspectorul şcolar general al ISJ Hunedoara, prof. dr. Maria Ştefănie în colaborare cu doamna inspector, Prof. Claudia Păun au organizat un seminar internaţional ,,Dimensiunea Europeană a Educaţiei”, fiind prezentate sisteme de învăţământ din România, Portugalia şi Polonia. În data de 1 Martie, elevii de la Clubul Copiilor şi Elevilor Petroşani, coordonaţi de prof. Cioc Mihaela au oferit un spectacol de teatru inedit oaspeţilor, la  Teatrul Dramatic ,,I.D. Sîrbu” Petroşani. În data de  3 Martie  a.c.  a fost  organizat un Simpozion Internaţional ,,Unitate în diversitate – Schimburi interculturale”. Activitatea de învăţare s-a încheiat printr-o festivitate pe durata căreia profesorii şi elevii au primit certificatele de participare, iar gazdele au transmis mesajul de prietenie tuturor participanţilor. La această festivitate elevul Prcsina Fabiani Gabriel Andrei, coordonat de doamna prof. de pian Stan Adina a oferit un concert la pian deosebit, cu o încărcătură emoţională profundă. Pentru succesul activităţilor merită felicitări  întreg colectivul de cadre didactice implicate în proiect, coordonatorul proiectului prof. Mariana Rodica Popescu, fostul director, prof. Lucian Resmeriţă, precum şi reprezentanţii administraţiei publice locale care au fost deschişi şi au sprijinit activităţile din proiect de la colegiul petroşenean.

 15 calculatoare pentru proiectul  ,,Porţi deschise pentru toţi copiii”

Şi tot o veste bună primim din partea Asociaţiei „Ateliere fără Frontiere”. Colegiul Naţional de Informatică Carmen Sylva din Petroşani se află pe lista proiectelor selectate de către comisia de jurizare, format din reprezentanţi ai companiilor Enel, SRS Media, IBM, Techsoup România şi ai Galei Societăţii Civile. Prin proiectul „Porţi deschise pentru toţi copiii” echipa a dovedit o implicare activă în îmbunătăţirea calităţii educaţiei în colegiu, iar asociaţia care a susţinut campania a decis acordarea a 15 calculatoare pentru colegiul petroşenean.         Felicitări echipei de proiect: prof. Rodica Mariana Popescu, prof. Adriana Petrescu, prof. Gabriela Stoica şi directorei prof. Rodica Gabriela Rus. (A.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: