„Ne dorim să-i integrăm pe romi în societate”

Potrivit celor mai recente date pe care administraţia publică centrală le are la dispoziţie, grupul cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome manifestă, din cadrul grupurilor vulnerabile, prezintă  un risc mai ridicat de excluziune socială. În alţi termeni,  este vorba despre existenţa unui decalaj de incluziune socială a romilor în comparaţie cu populaţia majoritară, a unei diferenţe semnificative de acumulare educaţională, de incluziune pe piaţa muncii, în ceea ce priveşte starea de sănătate şi a locuirii.

Incluziunea socială a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rrome presupune o abordare integrată, un proces planificat şi acţiuni conjugate a mai multor factori decizionali,  urmate de adoptarea şi implementarea de strategii, politici publice, programe şi proiecte specifice.

În acest sens, pentru a veni în sprijinul acestei populaţii defavorizate, la nivel naţional a fost adoptată o strategie de incluziune socio-economică a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, la un nivel similar cu cel a restului populaţiei şi asigurarea de şanse egale pentru iniţierea şi implementarea unor politici în domenii precum: educaţia, formarea profesională şi ocuparea forţei de muncă, sănătatea, locuirea şi mica infrastructură, cultura, infrastructura socială, prevenirea şi combaterea discriminării.

Fonduri importante au fost alocate pentru implementarea acestei strategii, multe dintre administraţiile locale care au aplicat şi au depus proiecte viabile ai căror beneficiari sunt reprezentanţii populaţiei romă, au primit şi finanţarea.

Veşti bune am primit şi din partea primarului Lucian Resmeriţă, care, după discuţiile avute cu factorii decizionali de la Bucureşti, a obţinut cinci milioane de euro, ca sprijin pentru romii din municipiul Lupeni. Proiectul aprobat are mai multe componente aşa cum derivă din strategia eleborată la nivel naţional.

            “Ne dorim să-i integrăm pe romi în societate. Proiectul se va derula pe parcursul a trei ani, cu ajutorul şcolilor şi al unor ong-uri din localitatea noastră. Pe lângă faptul că ne dorim foarte mult ca să aducem copiii la şcoală pentru a primi educaţie, proiectul nostru are o componentă  şi pentru adulţi  care vor fi sprijiniţi să-şi găsească un loc de muncă, să se integreze pe piaţa muncii. Avem deasemenea în vedere, pe partea de locuire, să demarăm lucrările de  reabilitare în totalitate a blocul D1 – de pe strada Viitorului, cât şi vechea Policlinică, din imediata apropiere a primăriei noastre. Sunt eforturi susţinute pe care le-am depus de-a lungul anilor şi sperăm ca numărul romilor din Lupeni care se vor integra în societate să fie, an, de an din ce în ce mai mare”, a ţinut să declare primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: