Avram Iancu – un simbol a ceea ce înseamnă capacitatea de a-ţi depăşi limitele

   Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani care şi-a propus să parcurgă Dunărea de la izvoare şi până la vărsare, fără a folosi un constum de neopren, a ajuns sâmbata trecută la destinaţie, la Sulina, după ce a parcurs peste 2800 de kilometri, înotând.

Acesta a stabilit un nou record de distanţă în cursa pe care a desfăşurat-o pe fluviu, reuşind să înoate 53 de kilometri într-o singură zi. Luni, campionul din Petroşani a fost primit cu aplauze de concetăţenii săi, de primarul municipiului Petroşani şi de o parte dintre sponsorii care i-au fost alături pe parcursul desfăşurării acestei curse. Pentru a marca victoria petroşeneanului,  primarul Tiberiu Iacob Ridzi a organizat un brefing de presă, în care a anunţat că va premia performanţa cu 10.000 de lei şi că va propune colegilor din Consiliul local, ca bazinul de înot din Petroşani să poarte numele campionului, Avram Iancu.

            „Ceea ce a făcut el este ceva unic în lume… eu vreau să îl felicit pntru performanţă… sigur… să înoţi atâtea zile, este ceva supraomenesc şi ştiu că nu se poate obţine o astfel de performanţă, decât dacă, din punctul meu de vedere, te ajută Dumnezeu. Pe lângă o pregătire bună, rezistenţă, dacă nu te ajută Dumnezeu nu poţi face aşa ceva, te poţi îmbolnăvi. Avram Iancu a reuşit şi a avut  norocul să fie sănătos şi a avut lângă el şi oameni sufletişti şi profesionişti, care l-au ajutat să fie în cea mai bună formă fizică şi psihică, altfel încât, să poată să ajungă cu bine la capăt. Încă o dată felicitări şi faptul că ai reprezentat România şi Petroşaniul este demn de apreciat. Datorită ţie s-a vorbit la pozitiv despre România şi implicit despre Petroşani, prin toate aceste ţări prin care ai trecut. De acum încolo, sigur că depinde de tine şi de toţi ceilalţi ce proiecte viitoare vei avea, noi, cei din comunitatea locală, te vom susţine  cu siguranţă. Şi vom fi alături de tine, pentru că tu eşti un simbol a ceea ce înseamnă capacitatea omului de a-ţi depăşi limitele”, a spus celor prezenţi, primarul petroşenean.

Vizibil emoţionat, campionul şi învingătorul din Petroşani a declarat că s-a inspirat dintr-un roman scris de Jules Verne, „Pilotul de pe Dunăre”  în care scriitorul prezintă povestea  lui Ilia Bruş, un bărbat care a câştigat concursul de pescuit al Ligii Dunărene şi care a anunţat că va străbate tot fluviul cu o barcă de la izvoare şi până la vărsarea în mare, trăind numai din peştele prins pe durata călătoriei.

„Am dorit să dau viaţă acestui roman din postura mea de bibliotecar în speranţa că voi reuşi în acest fel, într-o lume a internetului să atrag atenţia generaţiei tinere şi s-o îndemn să citească… De zece ani, România a intrat în U.E, iar acest fluviu, ca o coincidenţă străbate zece ţări şi patru capitale. Şi atunci am zis că pentru cei zece ani, să străbatem zece ţări europene, că în Europa este locul nostru, nu altundeva. Şi am dorit să înot pentru acest ecosistem al Dunării, care din punctul meu de vedere şi nu numai, trebuie să-l păstrăm curat… Nu în ultimul rând am dorit să evidenţiez această minune a creaţiei, Delta Dunării, care este a noastră, din nou, o binecuvântare pe care Dumnezeu ne-a dat-o. (…) Cu ajutorul Lui am reuşit să duc la bun sfârşit acest proiect. Aş dori să mulţumesc sponsorilor fără de care nu s-ar fi putut face nimic. Mă bucur că şi Primăria Petroşani a fost partener oficial al acestei călătorii şi mă bucur că în toată lumea am putut să port însemnele oraşului meu natal, atât pe piept, cât şi pe maşină sau pe bannere. Am avut cinci susţinători din Valea Jiului şi daţi-mi voie să-i nominalizez acum: Primăria Municipiului Petroşani, Pensiunea Gruia şi mulţumesc pe această cale domnului Emil Părău, Adarco Invest, mulţumesc domnului Dărăban, RFD Carpatia şi Apres Schis Parâng… Mulţumesc CANAH, partenerului principal şi miilor de români care m-au aşteptat peste tot, dar şi celor câteva zeci de mii de români care, permanent mi-au trimis mesaje de susţinere. Mulţumesc familie mele şi echipei din suportul tehnic care m-a însoţit pe tot parcursul cursei”, a ţinut să declare învingătorul Avram Iancu.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: