Bani pentru enterteinmentul liderilor de sindicat

            De la Miron Cozma încoace, liderii de sindicat din minerit au format o castă privilegiată, membrii acesteia benficiind de avantaje la care minerul de rând nici nu a visat. Lui Miron Cozma, care era jupânul Văii Jiului, în fruntea sindicatelor din minerit i-au urmat Vasile Savu, Zoltan Lacatas, Petre Nica şi, în final, Darius Campeanu, toţi având ca scop suprem îmbogăţirea şi traiul de nabab pe spatele minerilor.

Miron Cozma încasa miliarde din cotizaţii pentru LSMVJ şi Clubul Jiul, bani pe care îi folosea după bunul plac. Vasile Savu, în vreme ce se plimba prin China via Amsterdam şi Viena, presta noaptea şut la mina Petrila, încasând salariul de maistru cu toate sporurile, prima de ziua minerului, Crăciun, Paşte, etc., făcea legi în Parlament şi apăra drepturile minerilor în calitate de preşedinte al LSMVJ. Urmaşul acestuia, Zoltan Lacatas, a prestat numai pentru LSMVJ, în calitate de angajat al CNH sau al Ligii, după cum îi dictau interesele. Acesta nu s-a mai obosit să fie miner, parlamentar şi lider sindical în acelaşi timp, optând să fie doar sindicalist, pentru a apăra, la fel ca predecesorii săi, interesele membrilor de sindicat şi păstrarea locurilor de muncă. Şi cum o asemenea activitate care cere eforturi deosebite, nu se poate face decât din limuzine de lux, camere la hoteluri de 5 stele şi bilete de avion la business-class, Lacatas a inventat faimosul fond de 5,8 la mie din fondul de salarii al CNH. Prin această găselniţă, Lacatas a încasat anual în conturile LSMVJ, peste 20 de miliarde de lei. Aceşti bani erau folosiţi pentru „apărarea intereselor minerilor” în locaţii exotice, capabile să satisfacă gusturile unor sindicalişti cu ştaif, cum erau Lacatas şi acoliţii acestuia din LSMVJ.

Madrid, Larnaca, Las Vegas, Barcelona, Sankt Petersburg, Mamaia, Eforie Sud, Cap Aurora, Predeal, Băile Felix sunt doar câteva dintre destinaţiile unde liderii sindicali au combătut pentru viitorul mineritului. Sume importante au fost alocate atât pentru pregătirea profesională a liderilor de sindicat în „Tehnici şi Tactici de negociere a Contractului Colectiv de Muncă”, cât şi pentru ridicarea nivelului lor cultural, aceştia fiind trimişi „in corpore” la cursuri de limba engleză să înveţe să dea NOROC BUN pe limba lui Shakespeare. În acea vreme, procesele verbale ale Consiliului de Administraţie arătau ca un pliant cu oferte turistice.

Această practică de prăduire a bugetului CNH a fost stoptă de un control al Curţii de Conturi, făcut în urma dezvăluirilor apărute în publicaţia „Valea Jiului”.

Din păcate, nici actualul El Lider Maximo, Darius Câmpean, nu se dezminte, acesta solicitând din nou privilegii pentru el şi ciracii săi şi revenirea la situaţia de acum zece ani, când liderii sindicali prăduiau miliarde de lei pe toate meridianele lumii. Cum era de aşteptat, pentru „pacea socială”, administraţia a aprobat folosirea banilor Complexului Energetic pentru enterteinmentul liderilor de sindicat. Cât despre redresarea producţiei de cărbune, la fel ca acum zece ani, aceasta nu a constituit subiect de discuţii în şedinţele Consiliului de Administraţie, motiv pentru care liderul sindical s-a gândit că nu ar fi rău să se umple măcar câteva pagini cu alocări de bani pentru distracţia liderilor de sindicat. Pentru aceasta au fost modificate mai multe articole din Contractul Colectiv de muncă, fiind stipulate noi privilegii pentru liderii sindicali.

Astfel, art.30 din CCM a fost modificat şi va avea următorul conţinut „Art. 30. (2) Timpul destinat activităţilor sindicale pentru persoanele din conducerea organizaţiilor sindicale prevăzute la Art. 28 se acordă de către angajator la solicitarea organizaţiei sindicale. Posturile prestate pentru activităţile sindicale se vor ponta cu înscrierea simbolului „AS” şi vor fi plătite cu salariul de bază, sporul de fidelitate şi sporul de vechime”. Art 31 prevede că „Art. 31. (3) (a) Pentru acţiuni culturale, sportive, sociale, şedinţe (conferinţe) organizate potrivit statutelor organizaţiilor sindicale, care vor fi convenite între părţile semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă, administraţia va asigura mijloace de transport corespunzător numărului de participanţi aprobat, în baza unui protocol”.         Cu siguranţă, administraţia va asigura aceste mijloace dacă nu vrea să-l aibă pe Darius Cîmpean în faţa sediului CEH răcnind din străfundul bojocilor „hoţii, hoţii” şi „demisia”. Strofa cu „nu închideţi minele că vă rupem oasele”, pe care liderul sindical îl fredona acum doi-trei ani, a fost scos din repertoriu când şi-a dat acordul ca mina Lupeni să intre pe progrmul de închidere.

Aceste privilegii ale liderilor de sindicat au fost aprobate în şedinţa Consiliului de administraţie din  21.08.2017 cu o singură abţinere (Mihael Melczer). Întrucât Complexul Energetic primeşte ajutor de stat, rămâne de văzut dacă şi organele cu atribuţiuni de control asupra modului de cheltuire a banului public vor fi de aceeaşi părere, iar publicaţia noastră îşi asumă responsabilitatea sesizării acestor organe.                                               Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: