Serbările naționale de la Țebea

    Pe data de 10 septembrie a.c. se împlinesc 145 de ani de la moartea Crăișorului Munților, Avram Iancu, simbolul patriotismului românilor. În complexul muzeal și istoric din Țebea se vor  derula  o serie de manifestări comemorative organizate de Instituția Prefectului județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara,  Centru de Cultură și Artă al județului Hunedoara și Primăria comunei Baia de Criș.

Începând cu ore 10.30 va avea loc slujba religioasă susținută de un sobor de preoți și diaconi, în fruntea cărora se vor afla înalte fețe bisericești și Episcopul Gurie, al Devei și Hunedoarei. După evocarea istorică, va avea loc ceremonialul de depuneri de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu, lângă gorunul lui Horea. Sunt așteptate la manifestările de la Țebea premierul Mihai Tudose, președintele Camerei Deputaților și Senatului, liderii mai multor formațiuni politice, politicieni, senatori și deputați, primari din județ și din alte zone ale țării,reprezentați ai Jandarmeriei, Poliției, ISU și ai unităților militare, veteran de război și rezerviști, reprezentați ai unor ong-uri, etc.

În cadrul festivităților care vor avea loc la Țebea se va organiza și Bursa Județeană de Turism Hunedoara, ediția a VI a  și Festivalul Filmului Turistic. La standuri vor fi prezenți mai mulți expozanți, meșteri populari din județ și din țară.

Spectacolul folcloric la începe la orele 14.30 și la care vor participa Tudor și Nicolae Furdui Iancu împreună cu grupul instrumental ”Crai Nou”, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Mariana Anghel, Ionuț Fulea și mulți, mulți alții. Va acompania Ansamblul profesionist ”Drăgan Muntean” a Centrului de Cultură și Artă Hunedoara.  Iar cei care doresc să cinstească memoria ”Crăișorului Munților” sunt așteptați de organizatori, cu mult drag la marea sărbătoare națională.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: