Anul școlar va debuta sub bune auspicii la Lupeni

       Preocuparea constantă a municipalităţii pentru menţinerea în bune condiţii a patrimoniului şcolar şi pentru îmbunătăţirea, de la an la an, a condiţiilor de studiu oferite elevilor, a fost reflectată cel mai concludent de faptul că,  toate unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Lupeni deţin autorizaţie sanitară de funcţionare și avize din partea ISU.  Și ceea ce este şi mai important, în municipiul Lupeni toate unităţile de învăţământ sunt racordate la reţeaua de gaz metan, asigurându-se astfel şi combustibilul necesar funcţionării în cele mai bune condiţii, pe perioada sezonului rece.

În unitățile de învățământ  de pe raza municipiului Lupeni s-au efectuat în perioada vacanței de vară lucrări de  curățenie, igienizare și dezinfecție, de înlocuire a componentelor defecte ale rețelelor electrice, de încălzire și sanitare. A fost mult de lucru, iar acum acestea își așteaptă beneficiarii în săli de clasă curate, cu mobilier modern și cu dotări la standarde impuse de actualele cerințe educaționale.

  Marți, 5 septembrie, primarul municipiului Lupeni a avut o întâlnire de lucru cu toți directorii de instituții de învățămînt din localitate, unde s-au pus la punct ultimele detalii legate de debutul anului școlar.

Astăzi am avut o întâlnire cu directorii de la toate unitățile școlare din municipiul Lupeni, pentru a pune la punct ultimele detalii astfel încât noul an școlar să înceapă în cele mai bune condiții. Îmbucurător este că la Lupeni toate unitățile de învățământ vor începe noul an școlar fără probleme, întrucât au autorizații de funcționare și iarna nu ne va ridica probleme pentru că toate beneficiază de încălzire proprie. Compartimentele de specialitate din Primărie lucrează în prezent la documentație pentru obținerea fondurilor necesare derulării mai multor proiecte pentru modernizarea unităților de învățământ, proiectele au ca obiect reabilitarea termică, modernizarea, dotarea cu echipamente, amenajarea unui atelier de practică și a unei săli de sport, toate au ca scop desfășurarea actului de învățământ în cele mai bune condiții, astfel încât elevii noștri să beneficieze de condiții de educație la cel mai înalt nivel la Lupeni. Încă de pe acum le doresc tuturor elevilor mult succes în noul an școlar, îi așteaptă un nou an în care vor acumula cunoștințe noi și își vor desăvârși pregătirea pentru viață. Le doresc deasemenea tuturor educatorilor, învățătorilor și profesorilor un an bun, cu rezultate foarte bune”, a declarat edilul lupenean.

   Anul școlar 2017-2018 va începe pe 11 septembrie și se încheie pe 8 iunie 2018. Va avea 35 de săptămâni de cursuri. Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţămînt sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018)  vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018)  vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018)  vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).  Clasele din învăţămîntul primar şi grupele din învăţămîntul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămîna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămîne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămîni înainte de finalul semestrului.

Și pentru o mai bună informare a părinților și preșcolarilor,  festivitățile de deschidere a noului an școlar  vor debuta la Grădinița Lumea Copiilor Lupeni după următorul program:
– Grădinița Lumea Copiilor Lupeni (program săptămânal) – ora 8:30;
– Grădinița PN Nr. 1 ( Piața Cina) – ora 9:15;
– Grădinița PN Nr. 2 (Bărbăteni) – ora 10:00;
– Grădinița Lumea Copiilor Lupeni (Tineretului) – ora 10:30.

La licee și școlile generale, festivitatea de deschidere va avea loc după programul stabilit împreună cu reprezentanții administrației publice locale a municipiului Lupeni, la evenimente urmând să participe parlamentari, inspectori școlari, consilieri locali, etc.

Avem vești bune și pentru elevii defavorizați.  Printr-un comunicat remis presei,  Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (AM POAD), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, lansează Ghidului Solicitantului „Acordarea de materiale şcolare pentru anul şcolar 2017/2018” POAD, pentru un proiect în valoare de 6,75 milioane de euro prin care vor fi oferite rechizite şcolare unui număr de aproximativ 365.000 de copii defavorizaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial, pentru anul şcolar 2017/2018”. Proiectul vizează creşterea participării la cursuri a elevilor fără posibilităţi materiale şi prevenirea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii în rândul celor mai defavorizaţi copii din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial. De pachetul de rechizite (inclusiv ghiozdane) vor beneficia aproximativ 365.000 de preşcolari şi şcolari care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: