Sprijin pentru 3000 de elevi navetiști

Camera Deputaţilor a votat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care va reglementa problema decontărilor integrale a abonamentelor de transport pentru elevi. De această măsură vor beneficia peste 125.000 de elevi din întreaga ţară. Până în acest moment, 60% din valoarea abonamentului era suportată de părinţi. Un proiect binevenit, care vine în sprijinul familiilor nevoiaşe. La deschiderea sesiunii parlamentare, acest proiect a fost o prioritate, urmând ca, printr-o hotărâre de guvern să fie stabilit şi actualizat tariful maximal per kilometru aferent abonamentului.

Potrivit datelor prezentate de unităţile de învăţământ, în 2015, 125.536 de elevi făceau naveta pentru a ajunge la şcoală. Datele INS arată şi faptul că, mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au domiciliul în mediul rural, deci au nevoie de transport pentru a ajunge la şcoală. Costurile cu naveta sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor. Preţul mediu al unui abonament lunar pentru o distanţă de 18 km este de cca. 150 de lei. Din această sumă, în prezent, elevului i se decontează 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiţi din bugetul familiei. Situaţia precară în care se află multe dintre familiile din mediul rural face ca, de multe ori, plata acestui abonament să fie o povară.
În 2013, Guvernul României a adoptat, prin OUG 29, instituirea unui plafon de 26 lei/3 km + 2 lei/km pentru decontarea navetei elevilor. În conformitate cu art. 23 din OUG 27/2011, tarifele practicate de operatorii de transport sunt reglate de piaţa liberă, prin cerere şi ofertă, dar în realitate unele licenţe de transport sunt acordate unui singur operator de transport. În aceste cazuri, preţurile abonamentelor variază foarte mult pentru aceeaşi distanţă, iar unele firme practică tarife de opt ori mai mari decât altele.
Aşadar, prin OUG 29/2013 se reglementa tariful la care să se realizeze decontarea navetei elevilor, dar nu a fost rezolvată problema valorii ridicate a tarifelor practicate, diferenţa fiind achitată de banii părinţilor.
”Proiectul de lege votat în regim de urgenţă de Camera Deputaţilor este mai mult decât necesar, în condiţiile în care pentru multe dintre familiile din mediul rural, plata a 60% din abonament era o provocare. În judeţul Hunedoara, sunt peste 3.000 de elevi care  fac naveta pentru a ajunge la şcolile unde studiază. Noul proiect de lege vine în sprijinul acestor copii şi a familiilor lor. Trebuie să facem tot posibilul ca fiecare copil din ţara noastră să aibă acces la educaţie. Pentru că avem copii deştepţi şi talentaţi”, a ținut să declare deputatul Natalia Intotero, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: