Schimbarea modalității de vânzare a energiei de pe piața reglementată pe piața liberă a dus la CEH venituri mai mari

Valea Jiului este profund afectată  de restructurările industriale din ultimii 20 de ani,  mai ales din minerit. Zeci de mii de mineri au ieșit din sistem disponibilizându-se sau prin pensionare. Întreprinderi care asigurau materiale, utilaje au fost închise, iar actualul CEH a trecut prin mai multe restructurări și reorganizări sub diferite forme. Pentru a sprijni minerii rămași în sistem,  s-a cerut mereu ajutorul de la București, pentru condiții mai bune de trai în Valea Jiului, locuri de muncă sau pentru găsirea unor alte alternative viabile pentru continuarea activităților economice în zona noastră.

Am avut și statul social, de zonă defavorizată, dar fără succes, pentru că firmele  și-au desfășurat activitatea în Valea Jiului doar pe hârtie, locurile de muncă create fiind foarte puține sau deloc pentru locuitorii zonei.

Intrarea României în U.E a generat pentru activitatea minieră declinul, multe unități miniere închizându-se conform indicațiilor Comisiei Europene. Recent, decizia ca minele Lupeni și Lonea să fie închise au încins din nou spriritele  între guvernanți, vechea conducere a CEH – dubla Jujan – Nica, sindicate și guvern.  Iar  această perioadă de tranziție energetică este necesară atât pentru stabilitatea sistemului energetic național, cât și pentru pregătirea corespunzătoare a acestui proces de restructurare și evoluția către un nou profil economic al regiunii Valea Jiului. În plan internațional, există capacități, interese și strategii care pot atinge securitatea națională a României, în sensul art. 3 din Legea 2/106. Distorsiunile de pe piețele de energie și proiectele concurente ale alor actori din piață, reprezintă riscuri de securitate cu impact direct asupra capacităților energetic naționale, amplificate în special de capacitatea redusă a statului de  a-și proteja infrastructure și interesele în acest sector energetic. Acest lucru a fost vizibil în ultimele două luni, când, cărbunele  a asigurat stabilitatea sectorului energetic. A fost o perioadă care a coincis cu investiții masive în industria regenerabilă. S-a atins un consum de 9000 MW iarna trecută, iar în zilele caniculare din vară, producția de energie a atins 7000 MW, fără a recurge la importuri.

Recent, ministrul Toma Petcu a declarat la Lupeni că se reîncearcă o salvare a CEH, că se gândește o nouă reorganizare a acestuia. ”România va continua să aibă nevoie de cărbune și de aceea Ministerul Energiei acordă o importanță majoră proiectelor de investiții din acest sector. Avem nevoie de partea de minerit. Există nu doar preocuparea mea ca ministru ca în Valea Jiului CEH să fie reorganizat, într-un sens în care să putem vorbi și peste ani de zile de o activitate minieră, de o activitate de producere a energiei termice. Și repet, așteptăm răspunsul CE pe SIEG și vom veni cu documente  și clarificări, iar acest SIEG trebuie realizat pentru interesul energetic  național, pentru că știm cu toții că CEH oferă servicii în sistemul energetic național, avem nevoie de el și căutăm cele mai bune soluții pentru reabilitarea și revitalizarea CEH”,  a  declarat ministrul Energiei.

Chiar dacă s-au făcut investiții în termocentrale,  recenta decizie emisă la nivel european, pune în pericol activitatea acestora.  Cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv cele ale  Complexullui  Energetic Hunedoara  și  majoritatea termocentralelor pe bază de cărbune din România, trebuie să investească în depoluare sau să se închidă, din cauza noilor norme UE. Uniunea Europeană a publicat noile limite de poluare), ce vor reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene. Au fost introduse noi limite de poluare, mai restrictive, pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi (PM) și, în premieră, sunt introduse limite de emisie pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) și florură de hidrogen (HF). Noile standarde sunt foarte restrictive, bazându-se, de fapt, pe tehnologia existentă ce se aplică deja în alte termocentrale din Europa și din întreaga lume. Limitele vor viza direct termocentralele pe cărbune, pentru CEH poate fi chiar un dezastru,  în sensul că,  o să trebuiască să se conformeze noilor norme, cât și pe cele ce folosesc gaz, păcură și alți combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine. Va trebui să investim  milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere și a apelor reziduale. Până acum, majoritatea termocentralelor din Romania au obținut derogări de la conformarea cu aceste standarde, fiindu-le permis să polueze și până la de zece ori mai mult, decât normele legale. Guvernele naționale au acum la dispoziție,  cel mult patru ani pentru a decide cât de multă poluare intenționează să le permit. Iar capii CEH au aprobat recent achiziția de cărbune, huilă din import, câștigătoare a contractului fiind firma VITOL GENEVA. Aceștia vor furniza CEH aproximativ 140.000 de tone pentru  acoperi stocul pentru sezonul rece costurile acestui contract ridicându-se la aproximativ patru milioane de euro. Potrivit Strategiei aprobate de Ministerul Energiei, Complexul Energetic Hunedoara va rămâne cu două mine – Livezeni și Vulcan – și două grupuri energetice (grupul 4 de la Paroșeni și grupul 3 de la Deva). Minele Lupeni și Lonea se vor închide pentru a diminua pierderile companiei de stat. Salvarea celor două grupuri vine ca urmare a construirii de către Transelectrica a inelului de 400 kV în regiunea Banat.

La începutul lunii septembrie,  Guvernul României a adoptat, printr-o Hotărâre și  bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara pe anul 2017, estimând pierderi în scădere cu 80% (169 milioane lei) față de cele înregistrate în 2016 (858 milioane lei).Veniturile totale ale societății pentru acest an sunt estimate la 664,7 milioane lei, iar cheltuielile la 833,9 milioane lei. Acestea au avut în vedere inclusiv ajutorul de stat în valoare de 198,8 milioane lei, acordat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive Lonea și Lupeni pentru anul 2017.

Diminuarea pierderii înregistrate de Complexul Energetic Hunedoara în acest an se datorează în principal schimbării modalității de vânzare a energiei, de pe piața reglementată pe piața liberă. În plus, la nivelul societății au fost luate măsuri de reorganizare și restructurare, efectele acestora urmând să se simtă și în anii următori. La preluarea mandatului, trei companii unde Ministerul Energiei este acționar majoritar aveau pierderi semnificative. După prima jumătate a anului 2017, situația acestora s-a îmbunătățit considerabil, la Complexul Enegetic Hunedoara  s-au  realizat venituri mai mari cu 14,2%, iar pierderile acestei companii s-au diminuat cu 52,4%.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: