Unităţi de învăţământ fără autorizaţii de funcţionare

     Mai sunt două săptămâni până la începerea anului şcolar şi în unităţile de învăţământ este forfotă mare. Se fac lucrări de reabilitare, igienizare în funcţie de bugetul alocat de autorităţile locale pentru astfel de servicii. Aceste lucrări sunt necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. De curând, reprezentanţii ISU dar şi inspectorii DSP au purces la controale în aceste unităţi. Dacă la capitolul prevenire stingere incendii situaţia este acceptabilă, în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor de funcţionare din punct de vedere a autorizaţiei sanitare există, încă, probleme.

Din controalele efectuate pe teren s-au constatat încă deficienţe: unele şcoli nu au apă curentă, au problelme majore cu grupurile sanitare,  sunt neigenizate, prezintă pericol public, acoperişurile nereabilitate, cât şi sobele neizolate, etc. Aceste deficienţe se întâlnesc mai ales în mediul rural, dar şi în unităţi şcolare din Valea Jiului. Sunt practic acelaşi unităţi şcolare, care sunt comunicate anual de reprezentanţii DSP, ce riscă suspendarea activităţii.

Astfel, la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Petroşani nu există încă circuite funcţionale, dar aici se fac investiţii de administraţia locală. O altă unitate de  învăţămînt din municipiul Petroşani, I.G. Duca,  nu asigură circuite funcţionale, nu are vestiar pentru preşcolari şi grup sanitar pentru personal, mai ales că această instituţie de invăţământ deserveşte şi elevi cu CES moderat. Trebuie să facem totuşi remarca că instituţiile de învăţământ din muncipiile Lupeni şi Vulcan beneficiază de autorizaţii de funcţionare, cu plan de conformare, acolo unde a fost cazul. Chiar dacă în multe unităţi şcolare se fac investiţii, lucrările nu se vor finaliza până la începutul anului şcolar.

Sunt administraţii locale din Valea Jiului care abia au depus dosarul pentru obţinerea avizului pentru reabilitarea unor structuri şcolare. Este cazul Şcolii Primare şi Grădiniţei de la Câmpu lui Neag.

Şi la Aninoasa sunt probleme. Grădiniţa din Iscroni nu are funcţionabile circuitele, iar Grădiniţa nr.2 funcţionează într-un apartament de Colonie, nu dispune de mobilier conform standardelor impunse, iar grupurile sanitare sunt improprii funcţionării.

La Petrila, doar o grădiniţă, structură a Colegiului  Tehnic  Constantin Brâncuşi nu are circuite funcţionale necorespunzătoare. Reprezetantul DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău, trage un semnal de alarmă autorităţilor că aceste unităţi au primit déja decizii de suspendare a activităţii.

“După cum ştiţi, DSP Hunedoara desfăşoară în această perioadă premergătoare începerii noului an şcolar, controale în unităţile de învăţământ. Am constatat deficienţe minore, dar avem şi unităţi în care, poate creşte riscul producerii unor accidente sau al îmbolnăvirilor, şi am emis déja 11 decizii de suspendare a activităţii. DSP nu poate pune sigiliul pe şcolile fără autorizaţie, emitem notificări, dar, dacă aceştia îşi continuă activitarea, o fac pe răspunderea lor, a altor autorităţi competente”, a ţinut să ne declare purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: