Scandal în Consiliul Local Petroşani

      Turnător vs plagiator

          Disputa dintre Ioan Ranţa şi Valeriu Butulescu continuă în Consiliul Local Petroşani. Aceasta a fost declanşată de declaraţia consilierului local Butulescu care s-a opus acordării titlului de cetăţean de onoare dr. ing. Ioan Ranţa, acuzându-l de turnătorii la fosta securitate. Deşi pare disproporţionată, Valeriu Butulescu având mai multe atuuri, consilier local în aproape toate  legislaturile, cetăţean de onoare şi mason de gradul XIII,  disputa nu este încă tranşată, Ioan Ranţa acuzându-l la rândul său pe Butulescu de plagiat. Acesta declară într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului Local că dizertaţia  pentru teza de doctorat îi aparţine lui Valer Stanciu, o somitate a Universităţii din Petroşani.

      “Nu a fost în stare să gândească singur să-şi facă dizertaţia de doctor pe care a făcut-o Stanciu Valer, mare personalitate în domeniul minier. S-a intitulat cu titlul de dotor dar a fost criticat de domnii de la Universitate că a copiat şi nu mai foloseşte acest titlu, foloseşte titlul de scriitor”, dezvăluie Ioan Ranţa.

Şi vizavi de modul de obţinere a titlului de de cetăţean de onoare, Ioan Ranţa are unele rezerve “A obţinut cu uşurinţă titlul de cetăţean de onoare al oraşului Petroşani pentru fabulaţiile pe care le-a folosit, s-a plimbat în toate partidele după 1990, s-a localizat la PNL în dorinţa probabil de a deveni preşedinte sau chiar primar al oraşului Petroşani”.

                 Globe-trotterul Butulescu dă exemplul polonez şi unguresc

Chiar unul dintre consilierii locali de la Petroşani, el însuţi cetăţean de onoare ridica în şedinţa ordinară de luna trecută problema epidemiei de cetăţeni de onoare. “Mai vreau să fac o precizare – pentru că nu întâmplător am spus treaba cu planul de afaceri la cetăţeni de onoare. Venind dintr-o delegaţie de la Psari (Polonia), unde primarul mi-a spus, domnule eu nu fac niciun cetăţean de onoare, pentru că nu împart cetăţenii urbei în cetăţeni cu onoare şi cetăţeni fără onoare şi vorbind şi cu viceprimarul din Varpalota, care mi-a spus că ei pe un mandat fac un singur cetăţean de onoare, mă întreb şi eu cum e cu treaba asta. Suntem în aceeaşi Comunitate Europeană şi merită să mai învăţăm şi noi de la alţii”, a declarat Valeriu Butulescu în cadrul şedinţei de Consiliu Local din 28 iunie.

Deşi s-a limitat doar la aceste două cazuri, la cât s-a plimbat prin lume pe banii publici, cu siguranţă consilierul Butulescu ar putea da mii de exemple de acest fel.

              Butulescu nu ridică mâna pentru un turnător

Tot atunci, odată cu discutarea proiectului pentru conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani domnului dr. ing. Ioan Ranţa, în urma suspiciunii ridicate de consilierul Butulescu care l-a reclamat pe Ranţa că l-a turnat la securitate, s-a pus în discuţie dacă un turnător poate fi făcut cetăţean de onoare. “Sunt într-o situaţie delicată şi mă întreb dacă chiar nu m-aş afla în conflict de interese legat de acest proiect. Nu ar fi prima dată când ridic mâna pentru un turnător, dar de data asta aş ridica mâna pentru unul care m-a turnat personal, în 1987. În urma unei scrisori – am copie semnată de actualul general Valeriu Cherciu – s-a cerut pentru Butulescu desfacerea contractului de muncă în urma unei vizite făcute în Polonia de o delegaţie mixtă a noastră şi o delegaţie CAER condusă de domnul Ranţa. Cel care vreau să spun că a fost mâna dreaptă a lui Ceauşescu în domeniul relaţiei cu Moscova (…) Aş putea oarecum să-i mulţumesc acum domnului acesta, faptul că m-a dat afară din serviciu mi-a permis oarecum să fiu comparat cu un erou, cu un dizident, mi-a făcut, să zicem, o favoare. Totuşi, în acelaşi timp să ridici mâna şi să votezi pentru un om care te-a turnat… Problema aceea a fost pusă în discuţia comitetului de partid la Petroşani. Haideţi să ştiţi cum se judecau lucrurile atunci! Eram trei în delegaţie, eu, domnul Nicuşor Vulpe şi regretatul Gheorghe Dogaru, şeful CTC-ului, şi eram cazaţi toţi trei la acelaşi hotel, Silezia din Katowice, împreună şi cu cei din delegaţia CAER. Într-o seară am fost invitaţi la unul din colegii noştri polonezi şi am stat mai mult acolo. La un moment dat el ne-a zis: domnilor, nu mai mergeţi la hotel, staţi că e târziu şi dormiţi la mine. Lucru pe care l-am şi făcut. Acest lucru era interzis la vremea respectivă, atunci când se dormea la un străin acasă se considera că poţi să vinzi secrete de stat, sau să faci fel şi fel de lucruri împotriva Statului. Deoarece în cealaltă delegaţie exista un om foarte vigilent, nici n-am ajuns bine în ţară şi deja Securitatea sesizase  –  e adevărat aveau o filieră foarte ciudată. Şi dintr-o dată mi s-a spus: Îţi desfacem contractul de muncă.  Şi acum să ridic mâna, să fac un cetăţean de onoare…”, şi-a justificat poziţia consilierul PNL Valeriu Butulescu.

Proiectul a fost respins, fiind repus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 24 rămânând de clarificat dacă vor fi descalificaţi doar cei care au turnat la securitatea română sau şi cei care au turnat la securitatea altor state, eventual membre CAER. Între timp, în urma scrisorii domnului Ioan Ranţa, pe lista indezirabililor ar putea fi trecuţi şi plagiatorii, care la Petroşani au proliferat după revoluţie ca ciupercile după ploaie, doctorii în minerit privind neputincioşi cum mineritul moare în Valea Jiului. Rămâne de văzut dacă consilierii locali vor impune aceste criterii sau se va continua cu conferirea la normă a unui titlu care conferă un statut aparte cetăţenilor care îl deţin.                                                                                                         Andrei VLAD

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: