Pelerinaj la Câmpu lui Neag, cu relicva Sfântului Anton de Padova

    Duminică, 20 august a.c., comunitatea greco-catolică din Valea Jiului a fost în sărbătoare. A fost organizat tradiţionalul pelerinaj marian de la complexul statuar din Câmpu lui Neag.

Anul acesta pelerinajul a fost organizat de parohia greco-catolică din Uricani. Programul a început la ora 09:00 când a fost expusă relicva Sfântului Anton de Padova de către Pr. Tîncu Ioan paroh la Brad, la orele 10:00 Sf. Rozar recitat de P.S. Alexandru împreună cu credincioşii prezenţi, iar la 10:30 Sfânta Liturghie arhierească. Alături de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian au concelebrat: Mons. Angelo Pop Vicar General; pr. Adrian Nagy protopop de Lupeni; pr. Vasile Solomon paroh la Petroşani; pr. Dorin Szilvester paroh la Bărbăteni; pr. Leonard Bulzan paroh la Vulcan; pr. Stroia Silviu paroh la Silvaşul de Jos; pr. Damian Eugen paroh la Hunedoara şi pr. Tîncu Ioan paroh la Brad. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Ipod. Nicuşor Poroabă.

În cadrul Sfintei Liturghii P.S. Alexandru a amintit pelerinilor rolul vizitei pastorale cu ocazia pelerinajului şi anume, acela de a se ruga împreună cu clerul şi credincioşii din teritoriu cel puţin o dată pe an. Înainte de a ajunge la complexul statuar de la  Câmpul lui Neag, Prea Sfinţitul Alexandru a vizitat două şantiere: la Vulcan, unde este în construcţie o nouă biserică şi la  Bărbăteni, în municipiul Lupeni,  unde de asemenea se află în construcţie avansată o nouă biserică. Amplasamentul  pentru construcţia acestei noi biserici a fost acordat prin hotărâre de consiliu, cu  unanimitate de voturi. Prima oprire la Câmpul lui Neag a fost la Statuia Preasfintei Inimi a lui Isus unde s-a recitat o decadă a Sfântului Rozar urmând devoţiuni către Preasfânta Inimă a lui Isus.

Credincioşii  au pornit mai apoi, pe jos, în procesiune spre statuia Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, unde s-a continuat rugăciunea Sfântului Rozar şi rostirea rugăciunii de Consfinţire la Inima Neprihănită a Mariei. Prea Sfinţitul Alexandru le-a reamintit pelerinilor că înainte de a avea cele două biserici noi la Uricani (2008) şi respectiv Petroşani (2010), pe acel loc accidentat în apropierea Grotei, se celebra şi Sfânta Liturghie. Astăzi în acest loc Sfânt se rostesc doar rugăciuni şi devoţiuni, iar Sfânta Liturghie se oficiază în una din bisericile nou construite, în Valea Jiului.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: