“Este de datoria noastră, ca administraţie locală, să cinstim memoria eroilor mineri”

  Ca în fiecare an, administraţia publică locală din municipiul Lupeni nu şi-a uitat înaintaşii şi pe cei care au făurit istoria mineritului. Pentru a comemora cei 88 de ani de la masacrul minerilor din 1929 şi de la luptele pentru dreptate socială, de acum 40 de ani, în incinta EM. Lupeni la Uzina Electrică a avut loc ceremonialul de depunere de coroane de flori din partea instituţiilor economice, a partidelor politice, a organizaţiilor sindicale, etc.

Manifestarea a început când sunetul sirenei a răzbit în eter, sugrumată sub povara

anilor şi a greutăţilor care au trecut de-a lungul anilor, peste trupurile şi peste tot ceea ce a făcut parte din mineritul Văii Jiului. A fost poate, ca un ultim strigăt de salvare… pentru că, vin vremuri şi mai grele peste exploatarea minieră lupeneană, care este cuprinsă pe programul de închidere.  Dacă nu se vor lua decizii la nivel înalt de salvarea mineritului, mina Lupeni  va deveni istorie şi un morman de fiare vechi. Şi este păcat de cei peste 175 de ani de istorie a mineritului în această zonă, care au contribuit la făurirea ţării moderne.  Pe fondul sonor al „Imnului Minerului” au depus coroane de flori: Primăria şi Consiliul local al municipiului Lupeni, Ministerul Energiei, care a fost reprezentat de însuşi ministru Toma Petcu ce a onorat invitaţia de a participa la evenimentele din 6 august, conducerea E.M Lupeni, a CA al CEH, a sindicatelor  din Valea Jiului, a E.M. Livezeni, a Instituţiei Prefectului judeţului Hunedoara, a Camerei Deputaţilor,  din partea Consiliului Judeţean, a PSD Lupeni şi Hunedoara, a PNL Lupeni şi Hunedoara, a ALDE Hunedoara,  a UDMR Lupeni, a PRM Lupeni, a subunităţilor subordonate CEH şi CEO.

 

Lideri politici, parlamentari, directori de instituţii au ţinut să fie prezenţi la depunerile de coroane. Lăudabilă a fost şi iniţiativa celor de la Apa Serv Valea Jiului de a depune o coroană de flori, fiind singurul agent economic marcant din Valea Jiului care a făcut acest gest, la Lupeni.  Meritul le revine oamenilor de afaceri Emil Părău şi Constantin Dicu. Au uitat parcă de aceste ceremonialuri, Jandarmeria, IPJ Hunedoara, alte instituţii, care mai ieri se înghesuiau şi se călcau pe bombeu care să iasă în evidenţă, cu coroane de flori, care mai de care, mai împopoţonate şi să ia faţa participanţilor. Ceremonialul de depunere de coroane de flori a continuat la statuia Minerului din centrul civic al municipiului Lupeni, parcă mai animat din cauza cetăţenilor ce au dorit să fie prezenţi la acest eveniment solemn. Şi aici s-au depus exact 18 coroane, ca şi anii care au trecut peste declinul mineritului din Valea Jiului. La unii ortaci parcă am văzut lacrimi în ochi. Ziua Minerului  nu mai era ce era odată, festivism şi evenimente cultural artistice în care erau angrenaţi sute de mineri şi membrii din familiile acestora.

„Pentru istoria municipiului Lupeni, pentru istoria Văii Jiului, dar şi pentru industria ţării noastre este o zi importantă, pentru că, cele mai mari evenimente din industria minieră s-au petrecut  aici, în urbea noastră, la Lupeni. Astăzi trebuie să îi comemorăm pe cei care au luptat pentru ca exploatările miniere să funcţioneze, trebuie să îi comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru drepturile lor în 1929 şi au declanşat greva din 1977. Este de datoria noastră ca Ziua Minerului să nu devină istorie şi să cinstim memoria eroilor mineri”, a ţinut să precizeze, în finalul ceremonialelor de depunere de coroane de flori, primarul municipiului Lupeni, prof.  Lucian Resmeriţă.

Din nou, administraţia locală a fost la înălţime, acest lucru fiind subliniat de însuşi ministrul Toma Petcu în timpul desfăşurării ceremonialelor de depuneri de coroane de flori.

“Am fost emoţionat şi în acelaţi timp mândru  că nu îi uităm pe cei care au luptat pentru drepturile lor, pentru dezvoltarea zonei în care trăiesc. Îi felicit pe organizatori şi ceea ce se întâmplă la Lupeni trebuie să fie un exemplu şi pentru alţii. Şi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă ca mineritul în Valea Jiului, să continue”, a conchis ministrul de resort.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: