Straja intră într-o nouă etapă de dezvoltare

   Administraţia lupeneană a făcut un prim pas pentru diminuarea efectelor restrângerii mineritului prin implementarea proiectului „Schi în România -Staţiunea Straja”, investiţii derulate în perioada 2011-2013, dezvoltarea turismului fiind singura alternativă viabilă la minerit. Recentele decizii de a închide mina Lupeni,  au pus pe jar administraţia locală din Lupeni,  care a decis să solicite alocarea de noi resurse financiare pentru ca,  prin investiţiile ce se vor derula în staţiunea montană Straja, să fie valorificat la maximum potenţialul turistic al zonei.

            „Am solicitat guvernului actual alocarea sumei de 83.620.000 lei pentru continuarea investiţiilor în Staţiunea Straja, dezvoltarea turismului fiind singura posibilitate de atragerea resurselor financiare din exteriorul Văii Jiului, necesare pentru dezvoltarea, atât a Statiunii Straja, cât şi a municipiului Lupeni, pentru a putea absorbi persoanele disponibilizate din minerit precum şi pe cei care doresc să rămână acasă. Prin sumele solicitate dorim să dezvoltăm turismul în staţiune la standarde europene, atât pe perioada de iarnă dar şi pe cea de vară. Vom finaliza investiţiile începute şi vom realiza obiective noi, care să crească atractivitatea zonei. Câteva din aceste obiective sunt: construirea instalaţiei de transport pe cablu care să facă legătura dintre telegondolă şi Vârful Mutu, garaj pentru întreţinerea şi repararea utilajelor care asigură întreţinerea pârtiilor, tunuri de zăpadă. Dorim să construim un complex sportiv cu piscină, săli de sport, două terenuri de sport exterioare, teren de tenis, teren de handbal, dotate cu echipamente care să permită atragerea, pe lângă grupurile de turişti şi a grupurilor de sportivi care să poată efectua antrenamente aici, indiferent de anotimp,  să poată fi organizate tabere şcolare şi tabere tematice.  Mai avem în vedere şi alte obiective care să sporească atractivitatea zonei şi să atragă un număr cât mai mare de turişti care să se poată bucura de cele mai bune condiţii. Turismul poate să devină o alternativă reală la minerit şi prin persoanele care tranzitează zona, creându-se şi posibilitatea atragerii unor potenţiali investitori în municipiul Lupeni şi în celelalte localităţi din Valea Jiului”, declara anul trecut, senatorul Cristian Resmeriţă.

Guvernul României a adoptat  în data 04.08.2017, proiectul de Hotărâre privind aprobarea Programului Multianual pentru dezvoltarea investiţiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism. Proiectele selectate pentru a fi finanţate în judeţul Hunedoara sunt: „Amenajare zonă de agreement”, oraşul Geoagiu; „Schi în România”, staţiunea Straja, municipiul Lupeni; „Dezvoltarea şi extinderea Domeniul Schiabil Şureanu”, oraşul Petrila.           Programul Multianual, denumit Master-Planul investiţiilor în turism, are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităţilor locale din zonele cu potenţial turistic ridicat, prin creşterea investiţiilor publice în infrastructura turistică. Deci, Straja va intra într-o nouă etapă de dezvoltare.

Straja îşi are începuturile în anii 1916, prin realizarea construcţiei „Cabana Straja” şi este marcată fizic prin „Crucea Eroilor” un monument închinat erolilor din Primul Război Mondial, amplasată la o altitudine de 1440 metri şi construită în anul 1996. Deci, anul acesta se împlinesc 20 de ani de când străjuie destinele turiştilor şi celor care locuiesc actualmente, în staţiune. Aceasta a luat avânt odată cu restructurarea mineritului, potenţialul acesteia fiind enorm, putând deveni, dacă se vor face investiţiile necesare, cel mai mare domeniul schiabil din România, ce poate atrage, mai ales pe perioada iernii, când sunt puse în funcţiune şi tunurile de zăpadă, peste 10.000 de turişti în fiecare weekend. De-a lungul anilor, capaciatatea de cazare a crescut, fiind create în jur de 3700 de locuri, în case de vacanţă, pensiuni, cabane şi vile clasificate în funcţie de categorie. Concursurile sportive care au loc aici, an de an, Festivalul Oamenilor de Zăpadă, procesiunea de la Drumul Crucii,  au contribuit din plin la creşterea interesului faţă de staţiune a celor care practică sporturile de iarnă, şi de ceva vreme, chiar şi vara, când peste 5000 de elevi sau turişti sunt cuprinşi în diferite tabere sau sejururi, unde le sunt oferite şi alte alternative de petrecere a timpului liber, o excursie în Straja putându-se încheia vizitând mascota staţiunii, pe Baloo sau Schitul şi Crucea Eroilor.

Iar în acest weekend,  staţiunea va găzdui prima ediţie a festivalului concurs „Ursul din Carpaţi” iniţiat de oamenii de afaceri Emil Părău, Cătălin }ugulea şi alţii şi la care şi-au anunţat participarea peste 150 de concurenţi din toată ţara.  Staţiunea mai are multe de oferit şi dacă, autorităţile locale şi investitorii cuprinşi în asociaţia de dezvoltare obţin ceea ce-şi doresc, adresabilitatea staţiunii Straja va creşte şi mai mult, chiar pentru turiştii străini, care sunt marcaţi de frumuseţea locurilor şi de ospitalitatea gazdelor.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: