De Ziua Minerului, ample manifestări la Lupeni

            Municipiul Lupeni va fi şi anul acesta gazda celor mai ample manifestări ce se organizează în Valea Jiului, de Ziua Minerului. Ziua de  6 august va rămâne  marcată în istorie  ca fiind cea mai violentă  şi mai tragică manifestare de protest din istoria muncitorimii româneşti şi europene, gloanţele secerând vieţile a zeci de mineri, care s-au răzvrătit împotriva regimului  asupritor. 

 

Sunetul  sirenei  din incinta Uzinei Electrice va reaminti participanţilor la ceremonialul dedicat Zilei Minerului, evenimentele declanşate în august 1929 care s-au încheiat cu vărsare de sânge, deoarece 22 de mineri au murit prin împuşcare, opt persoane au rămas invalide pe viaţă, iar din cei 3000 de protestatari, 44 de mineri au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, plata unor amenzi şi retragerea unor drepturi civile. In incinta E.M. Lupeni va avea loc ceremonialul de depuneri de coroane de flori. Patriarhul Artelor, sculptorul Ion Irimescu, artistul care a murit la 102 ani,  a ridicat în 1968 un impunător monument în cinstea minerilor martiri ucişi în 1929. De atunci, acest monument a devenit un simbol al municipiului Lupeni şi,  în fiecare an, de 6 august au şi aici loc ceremonialuri de depuneri de coroane de flori, în amintirea celor ce şi-au vărsat sângele pentru condiţii mai bune.

              „Este o zi în care îi comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru drepturile oamenilor şi pentru continuarea activităţii în acest spaţiu geografic, Valea Jiului şi „La mulţi ani tuturor minerilor”, este o cinste şi onoare pentru mine să transmit acest mesaj alături de urările de sănătate, fericire şi împliniri”, a ţinut să declare primarul municipiului Lupeni,  Lucian Resmeriţă. (E.D.)

One comment

  1. teo spune:

    Nu era nevoie ca aceste zile, 3 sau 6 august sa fie nici macar mentionate, nici ca o comemorare, nici ca aniversare, ci doar ca zile de reflectie istorica. Ziua de 6 august 1929 a fost o zi sangeroasa datorita provocarilor pro-comunistilor alogeni (traitori, ei si inaintasii lor din vremea cand au fost adusi in vale de austro-ungari) ce lucrau in perimetrul Lupeniului, provocari initiate in mod subversiv de agenti ai Moscovei, ai Cominternului, si aveau ca scop crearea unor tulburari grave in interiorul Romaniei Mari care sa premearga interventia trupelor Armatei Rosii (conform teoriei „revolutiei mondiale”), comuniste, in interiorul tarii noastre si care, conform directivele PCdR, urma sa fie dezmembrata si restul de tara ramas, sa fie comunizat (s-a incercat si in 1924 la Tatarpunar)…In ciuda pripei in care s-a actionat impotriva grevistilor, mai ales de prefectura jud. HD, totusi, masurile punitive erau necesare. Nimeni nu are voie sa provoace autoritatile statului, politie ori jandarmerie sau armata, dar cum s-a vazut, elementele pro-comuniste formate din alogeni au facut primul pas si au primit ce-au meritat…
    Cat priveste evenimentele din 2-3 aug.1977, ca un arc peste timp, aceleasi structuri de spionaj strain, care apartineau Moscovei, cautau sa destabilizeze regimul ceausist( regim de orientare socialista nationala, patriotica, anti-bolsevica si anti-sovietica), incercand sa „lucreze” prin intermediul unor „lideri” din randul minerilor si chiar a unor „stabi” din conducerea minei Lupeni, sa-i provoace la greva pentru a arata ca regimul Ceausescu nu respecta socialismul marxist si, implicit, deviaza de la principiile comunismului stiintific, prin lipsa de grija fata de soarta muncitorimii. Greselile voite savarsite de cei din cadrul conducerii ministerului de resort si a unor nomenclaturisti comunisti verosi si oportunisti care au desfiintat ziua de lucru de 6 ore precum si a pragului marit pentru pensionare, de 52 de ani, ca solutii, chipurile, venite ca propuneri din partea minerilor, pentru ca productia de carbune sa creasca potrivit planurilor de munca intocmite de liderii comunisti si nu de muncitori au provocat ceea ce se stie ca o greva a minerilor din Lupeni si Valea Jiului din aug.1977…Ceausescu a fost primit de mineri ca o solutie de rezolvare a situatiei si detensionarii situatiei create premeditat de dusmanii sai si nu numai ai sai, ai Romaniei socialiste si nationale. Dealtfel, regimul „comunist” ceausist a fost doborat dupa 12 ani de adeptii comunismului de tip bolsevic, sovietic, la ordinele ocultei sioniste si masonice, de teama sa nu se produca un reviriment social-economic creat pe baze national-socialiste de acele tari care credeau in modelul socialist national si nu in unul impus de un centru precum Moscova… Pacat ca in zilele noastre, oameni fara rusine si onoare, fara spirit critic si fara sete de adevar, „insaileaza” minciuna ordinara si nerusinata cum ca in aug. 1977 a avut loc o greva anti-comunista si anti-ceausista. Nu a fost asa ceva atunci, a fost o ridicare la lupta, o greva social-revendicativa si care, desi provocata subversiv de oameni sustinuti de comunistii de la Moscova, avand ca temei nemultumiri muncitoresti justificate, a ramas una sociala, cu sustinere finala din partea lui Ceausescu. A fost un fiasco temporar al neokominternistilor pro-moscoviti si un succes al comunistilor/socialistilor nationalisti din jurul lui Ceausescu. Pacat ca oameni dedicati justitiei sociale si care s-au zbatut pentru drepturile firesti ale minerilor au picat in plasa unor oportunisti fara nici o urma de caracter, care isi schimba „camasa” cum se schimba „vremea”…Copiii nostri, ai romanilor, vor cunoate adevarul si acesta ii va lumina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: