Legea minelor nu a fost adoptată

Legea minelor nu a fost adoptată  în plenul Camerei Deputaţilor din cauza voturilor insuficiente. Au fost doar 160 de voturi pentru, insuficiente ca legea să treacă. Aceasta, după ce Camera Deputaţilor aprobase legea pe articole, în forma avizată luni seară de Comisiile de Industrii şi Servicii. Luni seara, comisiile de industrii şi administratie ale Camerei Deputaţilor au adoptat raport favorabil pentru proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor. Unii deputaţi au fost nemultumiţi de faptul că au primit raportul comisiilor chiar în timpul dezbaterii pe articole. Din cei 299 de parlamentari prezenţi, au votat 160 pentru, 105 împotrivă, 22 s-au abţinut, iar 12 nu au votat. Dintre cei care au votat pentru, 109 erau de la PSD, 45 de la PNL, 2 de la PP-DD si 4 de la PC. Împotrivă au votat doi deputaţi  de la PSD, 11 de la PNL, 33 de la PDL, 21 de la PP-DD, 15 de la UDMR, 12 de la minorităţi şi unul neafiliat. Toţi deputaţii hunedoreni au votat DA pentru adoptarea Legii Minelor care, dacă ar fi fost aplicată, în judeţul Hunedoara,  mineritul ar fi avut o perspectivă  de dezvoltare, fiind create mii de locuri de muncă.

     „După ce s-a întâmplat azi în Parlament referitor la Legea Minelor, se pun mai multe întrebări?

            – Avem cărbune în ţară, ce facem cu el? Închidem şi importăm cărbune?

            – Avem aur în ţară, ce facem cu el? Rămânem săraci în continuare?

            – Avem gaze în ţară, ce facem cu ele? Importăm în continuare de la ruşi?

            Dacă răspunsul la toate astea este da, atunci are dreptate liderul Sindicatului Viitorul Mineritului, mai bine Emigrăm!” , a declarat liderul de sindicat Adrian Jurca.

„Fără îndoială, resursele României trebuie exploatate în interesul naţional, în interesul românilor. A rămâne în această stare de incertitudine este o greşeală, este un act profund anti-economic. Trebuie însă să ne asigurăm că au fost luate măsurile ca Legea mineritului să includă toate normele necesare pentru ca mediul şi patrimoniul cultural şi istoric să nu fie afectate, ba chiar să fie protejate”, a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu,  liderul grupului PPDD.

PARLAMENTUL NE-A SEMNAT  CONDAMNAREA LA MOARTE, A ÎNGROPAT MINERITUL ŞI MII DE LOCURI DE MUNCĂ, PRIN VOTUL IRESPONSABIL DE ASTĂZI!

            Am rămas trăzniţi când am văzut votul de astăzi din Camera Deputaţilor, prin care s-a pus cruce mineritului în România! Dezamăgirea noastră este cu atât mai mare cu cât am sperat că, o dată ajunsă în Parlament legea minelor, aceşti oameni cărora le-am dat votul nostru vor arăta că le pasă de noi şi de familiile noastre. Aleşii poporului votează împotriva poporului, nu ne reprezintă. Cum să iasă România din sărăcie, dacă nu se face legislaţie care să ajute România să se dezvolte? Noua lege a mineritului a fost considerată o lege bună si necesară, iar liderii politici, de la putere şi din opoziţie, ne-au asigurat de sprijinul lor, dar au votat împotriva noastră. Este o vorba românească: „să mori cu dreptatea în mână”. Exact asta simţim noi astăzi: avem dreptate, parlamentarii şi liderii politici ne-au dat dreptate si au propus o lege care ar fi dat un viitor mineritului, dar acum ni se ia viitorul şi suntem condamnaţi la sărăcie, pentru că aleşii noştri una au spus şi alta au votat. Odată cu acest vot în parlament ne e teamă că România a arătat lumii, prin aleşii săi, că nu doreşte minerit, că nu doreşte dezvoltare şi locuri de muncă. Din ce se vor plăti pensii şi salarii? Cu ce ne vom ţine copiii la şcoală? Părinţii şi bunicii noştri au avut o pensie decentă din minerit, dar noi ce să facem? Luăm drumul străinătăţii, gândindu-ne că oriunde va fi mai bine decât acasă? Domnilor parlamentari, ne-aţi dezamăgit şi ne-aţi abandonat! Mineritul este o activitate care a pus pâine pe masă la milioane de oameni, de când există România. Iar acum îi întoarcem spatele, ca şi cum am avea ce pune în loc. Copiii noştri cu siguranţă vor pleca din ţară, în ţări unde sunt respectate valorile, iar noi nu vom putea să le spunem că au de lucru la ei acasă. Roşia Montană şi alte localităţi miniere cu tradiţie depind de minerit! Singura noastră speranţă este ca, dincolo de votul de astăzi, clasa politică să schimbe strategia în al doisprezecelea ceas şi să dea mineritului un viitor în România, în timpul vieţii noastre!

Cristian Albu, preşedinte Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roşia Montană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: