Aici sunt banii dumneavoastră

            La fel ca în fiecare an, primarul Gheorghe Ile nu a ratat nici anul acesta ocazia de a se lăuda cu măreţele realizări pe care le-a obţinut în anul precedent, toate fiind în beneficiul cetăţenilor municipiului Vulcan şi, mai ales, pe banii aceloraşi cetăţeni. Patru ediţii i-au fost necesare unei publicaţii locale pentru a preaslăvi minunatele realizări ale masonoprimarului Gheorghe Ile în anul de graţie 2016, şi al treisprezecelea de domnie absolută asupra municipiului Vulcan. 

Cei care au avut răbdarea să citească, măcar parţial, lăudăroşeniile lui Ile, au realizat imediat că multe din realizările asumate sunt doar pe hârtie, altele sunt bazaconii care nu intră în atribuţiile unui primar, iar altele sunt bani aruncaţi pe apa sâmbetei. Printre măreţele realizări ale superprimarului Ile se numără „artificii cu ocazia Revelionului, masă organizată pentru vulcăneni cu ocazia Revelionului 2017, joc de artificii cu ocazia Nedeii Vulcănene, prestări de servicii artistice şi montarea scenei pentru Nedeia Vulcăneană, reparaţii şi întreţinere pentru tehnica de calcul din Primăria Municipiului Vulcan, servicii de spălare auto, reparaţii auto şi inspecţii tehnice periodice auto, achiziţionarea unui ATV 4×4 şi promovarea localităţii (în special a realizărilor lui Ile) în diferite publicaţii tipărite şi on line”, sunt doar a suta parte din realizările primarului Ile în anul 2016.

     Pe lângă aceste măreţe realizări, raportul menţionează la acelaşi capitol „realizări” care ar trebui să intre în atenţia instituţiilor care verifică modul de folosire a banului public şi sancţionează prăduiala sau însuşirea acestuia de către cei care îl gestionează. Printre acestea se numără şi „repararea şi întreţinerea instalaţiilor aferente pentru Cabana Căprişoara” pentru care s-a semnat un contract cu SC Pregoterm în valoare de  160.428 lei, adică peste un miliard şi jumătate de lei vechi, pentru o perioadă de un an, respectiv 12.05.2016 – 13.05.2017.

  Comparativ, la Spitalul Municipal Lupeni, contractul de mentenanţă începând din anul 2011 era de 185.000 lei pe an, în condiţiile în care pe lângă reparaţii clanţe şi schimbat becuri, firma prestatoare asigura şi funcţionarea non-stop a centralei termice, care impune o supraveghere permanentă din partea unei persoane autorizate ISCIR. Să mai spunem că Spitalul Municipal Lupeni are 270 de paturi, zeci de cabinete, apă caldă non stop, iar cabana Căprişoara are 14 camere cu 27 de locuri de cazare şi este folosită doar la chefurile tradiţionale, sărbătorirea victoriei în alegeri şi de ziua de naştere sau de onomastica primarului victorios, sau a directorului Danci, ocazii în care plita din bucătărie se înfierbântă, iar grătarul geme de fleici de porc.

În baza contractului încheiat între Primăria Municipiului Vulcan şi SC Pregoterm, în perioada mai 2016 – ianuarie 2017 la Cabana Căprişoara au fost realizate lucrări de „întreţinere uşi acces în clădire şi uşi interioare, întreţinere tâmplărie, verificarea instalaţiei de iluminat, verificarea siguranţelor electrice, verificarea zilnică a prizelor, verificarea şi întreţinerea conductelor de încălzire şi a radiatoarelor, verificarea şi întreţinerea conductelor de canalizare pozate sub pardoseală şi a sifoanelor de pardoseală” de peste un miliard de lei. Sumele facturate lunar pentru aceste „realizări” ale primarelui Ile se situează între 6.828,12 lei şi 20.866,32 lei. în aceste cheltuieli nu sunt incluse cele cu utilităţile, energie electrică, apă-canal, combustibil, acestea fiind taxate separat. Cea mai mare factură a fost de 20.866,32 lei, pentru jumătate din luna mai şi luna iunie 2016. Că sumele sunt aberante, se vede cu ochiul liber. Pentru cei care nu au reuşit să intre în posesia publicaţiei care a mediatizat realizările primarului Ile din anul 2017, ne permitem să facem câteva spicuiri în această ediţie a publicaţiei Valea Jiului.

“Întocmirea de pontaje pentru beneficiarii de ajutor social conform Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat (de aici vin şi voturile n.r.); instruirea persoanelor de la venitul minim garantat; coordonarea, urmărirea şi îndrumarea celor de la venitul minim garantat; instruirea persoanelor care au de efectuat muncă în folosul comunităţii; întocmirea contractelor de închiriere a chioşcurilor de pe domeniul public; întocmirea contractelor de închiriere a garajelor construite fără autorizaţie pe domeniul public; lucrări şi activităţi specifice organizării Nedeii Vulcănene” şi multe alte realizări despre care cetăţenii care ar trebui să beneficieze de ele aud în premieră şi nu le vine a crede că s-au cheltuit o grămadă de bani fără să se vadă nimic. „Întreţinerea şi repararea drumurilor pietruite de la Straja, Dealu Babii, Crividia, Merişori, Valea Arsului, Dâmboviţa, Valea Ungurului, Valea Lupşească, Vasile Alecsandri, Pinului, Tăul Fără Fund, Căprişoara, Jiu Paroşeni, Valea Morii, Muntelui, Mestecenilor, Seciului, Zăvoiului, Obreja, Şocănească, Coroeşti, Valea Lupului, Vâlcelelor, Căprioarei, Dealului, Colonia Ţărănească Sohodol”, sunt realizări ale primarului Ile care sunt doar pe hârtie sau au fost făcute de mântuială şi au ţinut până la prima ploaie.

Ar mai fi de văzut în ce buzunare au intrat aceşti bani… Ghici ciupercă! Poate organele abilitate se vor apleca şi asupra acestor „realizări”, să afle şi plătitorul de taxe şi impozite din Municipiul Vulcan unde ajung banii de la bugetul local. Poate nu chiar aşa curând, dar se va întâmpla cu siguranţă când se va schimba garda la Curtea de Conturi şi Poliţia Economică.

Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: