Directive europene nefavorabile dezvoltării producţiei de energie pe bază de cărbune

     Într-un recent   interviu, ministrul Energiei, Toma Petcu, a făcut unele referiri legate de viitorul mixului energetic al României, vorbind şi de dezavantajele pricinuite de noile directive ale U.E.

            „Pe lângă faptul că în unele zone lucrăm cu tehnologii învechite şi depăşite moral, cu consumuri şi costuri de exploatare mari, pe cât de robust poate părea sistemul energetic naţional, pe atât de vulnerabil poate deveni pe viitor”, a avertizat ministrul.

El a arătat că România este dezavantajată de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltării producţiei de energie pe bază de cărbune.

„Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puţin îngrijorătoare pentru România, dacă va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simţi în special în sectorul de producţie pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Şi astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susţină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-şi stabilească propriul mix, în funcţie de resursele naţionale, resursele tradiţionale, în special cărbunele, nu este în competiţie cu resursele regenerabile, ci sunt complementare„, a conchis ministrul Energiei.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: