Artişti de marcă la Nedeia Sânzienelor din Straja

      Importanţa păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor populare este o necesitate pentru păstrarea identităţii naţionale şi culturale, motiv pentru care, consilierii locali  ai municipiului Lupeni, au aprobat organizarea şi anul acesta a Nedeii Sânzienelor şi a spectacolului folcloric, care va urma după slujba religioasă şi după tradiţionalul concurs de cai. 25.000 de lei au fost alocaţi pentru premierea câştigătorilor concursului hipic, pentru parada costumului popular şi pentru plata artiştilor care vor evolua în spectacolul care va începe după miezul zilei. Nume mari din lumea muzicii populare românești îi vor încânta pe cei care vor urca, mâine în Straja: Nineta Popa, Nicoleta Voica, Adrian Stanca, Niculina Stoican, Ciprian Roman, Viorica Brândușan și mulți alții.

Nedeia Sânzienelor se află la cea de-a 46 -a ediţie anul acesta. Pentru că în data de 24 iunie se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Iei, organizatorii speră ca şi anul acesta, portul popular să fie purtat cu mândrie, mai ales de localnici, pentru că au straie vechi şi frumoase. Cum marea sărbătoare se desfășoară  într-o zi de sâmbătă, se aşteaptă ca numărul celor care vor participa la această tradiţie a locului să depăşească previziunile organizatorilor. Turiştii vor putea şi ei să vadă cum se păstrează pe aceste meleaguri tradiţiile şi obiceurile populare.

Credincioşii sunt aşteptaţi să participe şi la slujba religioasă  care va avea loc la Schitul din Straja, părintele Dimitrie Ivaşco va predica credincioşilor despre Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi rolul lui în propovăduirea venirii Mântuitorului în rândurile turmei Sale, cât şi despre importanţa tradiţiilor populare şi obiceiurile locului. La schitul din Straja sunt aşteptate să participe şi înalte feţe bisericeşti. Pentru buna deșfășurare a evenimentului au fost mobilizate importante forțe de ordine, începând de la Poliția Locală, Jandarmeria și Salvamontul care vor asigura asistența de urgență, în caz de nevoie. Nedeia Sânzienelor este organizată de Primăria și Consiliul local Lupeni și Comexim R Lupeni, pentru doritorii care vor dori să urce în stațiunea Straja,  urmând a fi pusă în funcțiune și telegondola.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: