Premianţii fără premii – ediţia 128

    Dăscăliţă de mai bine de 25 de ani, Ana Avramescu nu s-a mulţumit să stea doar la catedră, ci a pus bazele unei organizaţii care susţine, şi în timpul liber, dezvoltarea copiilor din Hunedoara. Face echipă cu câţiva colegi şi cu soţul ei, profesorul Viorel Guţu, ale cărui merite au fost recunoscute public de comunitatea hunedoreană în cadrul campaniei „Premianţii fără premii”. Spune că amândoi au vrut să mişte lucrurile înspre bine, să facă mai mult pentru copii şi au înţeles că nu pot face acest lucru decât într-un cadru organizat. Aşa a luat fiinţă Asociaţia Pro Educaţie, Istorie şi Cultură, dar şi centrul de Asistenţă şcolară „Corvinias”.

Peste 300 de copii din judeţul Hunedoara, dar şi din Giurgiu şi Buzău au beneficiat, deja de activităţile educaţionale ale organizaţiei înfiinţată de profesoara de matematică Ana Avramescu: tabere de vară, activităţi educaţionale şi cursuri la centrul asociaţiei. Nu o dată, ca să poată desfăşura activităţile programate cu copiii, hunedoreanca a adus bani de acasă, la propriu. Acum anunţă că acesta este doar începutul: alături de soţul şi colegii ei, Ana Avramescu vrea să dezvolte organizaţia, în anii care vor urma.

„În primul an am avut două ediţii, pentru că au fost mai multe solicitări, iar acestea au fost destinate doar copiilor hunedoreni. Ulterior am invitat la Hunedoara copii şi din alte judeţe: Giurgiu şi, în acest an, Buzău. Tot ce facem la asociaţie şi la centrul unde acum lucrăm permanent cu elevii, facem pentru că atât colegii, cât şi copiii, vor să facă asta. Nimic nu este obligatoriu. E drept că am făcut mai puţine activităţi şcolare decât ne-am propus (mai puţină matematică, română, fizică şi chimie), însă am reuşit să-i învăţăm foarte multe lucruri pentru viaţă: am avut cursuri de bune maniere, de astronomie, am început un curs de fotografie, susţinut de Ovidiu Manoilescu. Noi am vrut să avem aici nişte standarde: încă nu le avem, dar lucrăm permanent pentru asta. Parcul Dendrologic, Cetatea Devei, Casa Vulcanilor, în Geoparcul Dinozaurilor din }ara Haţegului şi urmează să mergem la Germisara, Sarmizegetusa şi vrem să facem o ieşire în ţinutul Pădurenilor, unde doi-trei oameni de-ai locului să ne povestească diferite lucruri şi, sper să reuşesc să găsesc câteva persoane care să înveţe un grup de fete cum să coasă. Cred că e foarte important să nu ne uităm tradiţiile şi rădăcinile: e un patrimoniu care e păcat să se piardă!”, a declarat profesorul Ana Avramescu într-un interviu anul trecut.

Cel mai rău în învăţământ este că ne îndepărtăm de menirea noastră de dascăli, pentru că ni se cer foarte multe documente cu care ne pierdem timpul. Un timp pe care ar fi trebuit să-l dedicăm copiilor. Eu cred că nu trebuie să dovedim prin hârtii ceea ce facem, ci prin rezultatele noastre: schimbarea atitudinii copiilor şi schimbarea în bine a comunităţii, în general. Iar cel mai frumos este că, fără îndoială, ca dascăl poţi schimba destine: destinele elevilor tăi, a concluzionat invitata noastră de sâmbătă.

Vă propunem să ne întâlnim cu acest dascăl minunat şi să-i spunem că-i mulţumim pentru ceea ce ne oferă prin eforturile sale, speranţa unei lumi mai bune şi mai frumoase. Sâmbătă, 06 Mai 2017, ora 11.00, doamna profesor Ana Avramescu vine să o întâlnim. Aveţi ocazia să o priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piaţa Victoriei.

Despre proiectul „Premianţii fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viaţa mai frumoasă prin munca lor. Artişti, inventatori, meşteşugari şi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

DEVA, 03 MAI 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: