ISU Hunedoara s-a situat pe locul II la nivel naţional la numărul de controale/inspector

           La nivelul teritorial al IGSU se regăsesc compartimente de prevenire care planifică, organizează şi pregătesc diferite activităţi de prevenire în localităţi, în instituţii publice, acolo unde există aglomerări de persoane şi la agenţii economici cu risc. Activităţile derulate în acest sens, în cadrul ISU Hunedoara, s-au concretizat în desfăşurarea de acţiuni de informare preventivă în locuri/zone cu aflux de persoane, instituţii, operatori economici, unităţi de învăţământ, tabere şcolare, staţiuni turistice, centre comerciale, pieţe, acţiuni la care au participat adulţi, preşcolari, elevi, studenţi, fiind diseminate peste 37.000 de materiale cu caracter informativ (afişe, pliante, broşuri, flyere, foi volante, etc.).

Au fost executate un număr de 1822 de instruiri în domeniul situaţiilor de urgenţă la operatori economici, instituţii şi localităţi din zona de competenţă. Formele activităţii de prevenire au constat în coordonare, îndrumare, control, acordare de asistenţă tehnică de specialitate, precum şi avizarea – autorizarea privind securitatea la incendiu şi protecţie civilă şi s-a materializat în cele 2483 controale de prevenire în care au fost cuprinşi 727 operatori economici, 1533 instituţii, 116 obiective de investiţii, 15 obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase, 28 construcţii hidrotehnice şi 64 controale la localităţi.

Numărul de controale de specialitate a crescut cu 56 % faţă de anul 2015 (1582 controale). Creşterea numărului de controale se datorează faptului că, în anul 2016, au fost executate acţiuni de control la toate incintele care au vizat procesele electorale din 2016, atât la alegerile parlamentare cât şi pentru cele locale. Astfel, la nivel naţional, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Hunedoara s-a situat pe locul II, la nivel naţional, la numărul de controale/inspector, media numărului de controale raportat la numărul de inspectori cu atribuţii de control fiind de 84.

O ultimă activitate derulată în acest sens, de prevenire a acestor evenimente s-a desfăşurat la Lupeni, acolo unde, reprezentanţii ISU s-au întâlnit cu reprezentanţii administraţiei pubblice locale, cu cei ai Asociaţei Pro Straja, agenţi economici, etc. Legat de activitatea de prevenire, inspectorii de la ISU Hunedoara au prelucrat ultimele noutăţi legislative care vor intra în vigoare după data de 1 iulie. Concluzia a fost una clară, ori se execută toate cerinţele, ori cei care nu le respectă, vor fi închişi.            

„Am purtat discuţii cu cei de la ISU legate de staţiunea Straja, acolo unde se va impoune realizarea unui plan de intervenţie, hidranţi noi. Avem în staţiune doar câţiva hidranţi, vom avea nevoie de un bazin, hidranţi noi pe fiecare zonă a staţiunii unde există cabane şi vile. Toate aceste investiţii implică costuri, bani din bugetul local şi vom face demersurile să primim bani de la guvern printr-unul dintre programe. Pentru a intra în legalitate şi cei de la Asociaţia Pro Straja vor contribui cu cotă parte, dar vor avea în vedere să ia deciziile necesare ca şi cabanierii să-şi rezolve autorizaţiile de funcţionare pe linia de prevenire ISU, aşa cum le-au fost prelucrate de inspectorii de specialitate; pereţii din interiorul cabanei să fie din rigips roşu, partea de lemn să fie rezistentă la foc, spaţiile de evacuare să fie corespunzătoare, să fie dotaţi cu detectoare de func, stingătoare, cu tot ceea ce ţine de prevenţie. O altă cerinţă a fost ca în locaţiile unde cabanele care au o distanţă mai mică de 12 metri între ele, trebuie construit un zid de siguranţă despărţitor, mai înalt cu 50 de centimetri decât acoperişul cabanei celei mai înalte dintre ele. Au fost sfaturi utile, care trebuie respectate, pentru că, dacă ele nu se vor pune şi în practică cei care deţin cabane, vile şi pensiuni de vacanţă în staţiunea Straja, riscă să fie închise”, a declarat viceprimarul municipiului Lupeni, Iacob Mesaroş.

Angella Dumitraşcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: