Vulcănenii plătesc pentru şmenuielile primarului Ile

ile-la-birou  Şedinţa de joi, 19 ianuarie, a Consiliului Local al Municipiului Vulcan, a dezvăluit cetăţeanului că o mare parte a banilor pe care acesta îi plăteşte ca taxe şi impozite vor fi destinaţi entertainmentului, aceasta fiind preocuparea de căpătâi a administraţiei vulcănene, pentru anul 2017, în acest scop fiind alocaţi peste 250.000 lei pentru organizarea de evenimente culturale. Pentru „Nedeia Vulcăneană” s-au alocat 140.000 lei, seniorii Vulcanului fiind şi ei onoraţi de comunitate, pentru distracţia acestora fiind alocaţi peste un miliard de lei vechi, respectiv 52.000 lei pentru „Ziua persoanelor vârstnice” care va fi la 01.10.2017, şi 50.000 lei pentru „Revelion pentru seniorii din Vulcan” din 31.12.2017, ambele sindrofii pe bani publici urmând a se desfăşura la Cantina Dincă.

facsimil vulcan   Consilierul Dănuţ Anghel a venit cu un amendament, în care propune ca şi tinerii vulcăneni să beneficieze de un tratament similar, mai ales că marea lor majoritate lucrează pe salariul minim pe economie şi nu-i prea dau banii afară din casă.

Tot în această şedinţă, cetăţenii au mai aflat că banii plătiţi ca taxe şi impozite mai merg şi la plata corecţiilor financiare la care primăria Vulcan este obligată pentru licitaţiile cu dedicaţie atribuite de Ile şi gaşca lui din primărie. La interpelarea consilierului Florin Mârza, referitor la corecţia de 621.182,78 lei stabilită de instanţa supremă prin Decizia nr.3661/18.11.2015 pentru încălcarea normelor legale în materie de achiziţii publice, primarul Ile a răspuns senin că aceşti bani au fost achitaţi în cursul anului 2016 din bugetul local.

Nimic despre faptul că doamna Rodica Peter, care în aceeaşi şedinţă a primit calificativul superlativ pentru activitatea din anul 2016, avea obligaţia să facă toate demersurile legale pentru recuperarea acestor bani de la cei care se fac vinovaţi. Poate doamna Peter are în fişa postului acoperirea şmenurilor primarului şi ale celor din comisiile de licitaţii dar nu este nici o problemă, mai există instituţii ale statului care au ca atribuţie tocmai anchetarea şi stoparea acestui fenomen denumit generic corupţie.

În ediţia din 30 iunie 2016 făceam primele dezvăluiri despre mânărelile lui Ile şi ale acoliţilor acestuia pentru care Primăria Vulcan a suportat o corecţie financiară de peste şase sute de mii de lei.

Este vorba despre implementarea proiectului „Modernizarea unităţilor de învăţământ: Şcoala Generală nr. 1, Şcoala Generală nr. 3, Şcoala Generală nr. 4, Şcoala Generală nr. 5, Şcoala Generală nr. 6 din municipiul Vulcan”, a fost semnat contractul de GRANT nr. 1167/14.12.2010 pentru care UAT Municipiul Vulcan, în calitate de autoritate contractantă, a organizat procedura de cerere de oferte pentru achiziţie publică de lucrări.

În urma unui control al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Direcţia Generală Constatare şi Stabilire Nereguli Fonduri Europene s-a descoperit că la Vulcan s-au cam încălcat normele legale, iar o parte din bani trebuie restituiţi. Prin nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare nr._/02.09.2013 s-a aplicat UAT Municipiul Vulcan o corecţie financiară în valoare de 621.182,78 lei (498.982.89 lei şi TVA în valoare de 122.199,89 lei) considerându-se că au fost încălcate normele legale în materie de achiziţie publică la atribuirea contractului de furnizare lucrări nr._/19.04.2011, şi anume restricţionarea accesului operatorilor economici la procedura de achiziţie publică prin impunerea în fişa de date a achiziţiei a unor cerinţe minime de calificare excesive şi restrictive încălcându-se prevederile art. 178 alin. 2 din OUG 34/2006.

Aşa cum procedează de obicei, masonoprimarul Ile a confundat banul public cu moşia de la porcărie, întocmind împreună cu specialiştii din primărie caiete de sarcini cu dedicaţie, în baza cărora anumite firme „agreate” câştigau pe bandă rulantă contracte pe bani publici. Treaba a mers ca unsă, contracte de sute de miliarde ajungând în portofoliul unor firme care au făcut lucrări de mântuială, Telegondola şi bulevardul fiind doar două exemple de asemenea contracte pe bani mulţi. Toate bune şi frumoase, parteneriatele masonice sau de altă natură funcţionând la maximum, cu complicitatea organelor de control care închideau ochii sau priveau în altă parte, până când lăcomia a dat pe dinafară.

Crezându-se intangibil, Ile a procedat la fel cu nişte licitaţii făcute pe bani europeni, dar cum folosirea banilor europeni este verificată la sânge, tocmai pentru a elimina asemenea practici, gen Ile & Co, treaba a început să pută. Pentru a-şi atinge scopul iar licitaţia să fie câştigată de cine trebuie, Ile & Gashka au impus tot felul de condiţii îndeplinite doar de anumite firme, condiţii considerate ilegale de cei care au controlat această afacere.

Aşa cum a făcut cu toate procesele verbale de control care constatau nereguli la primăria Vulcan, primarul Ile a depus contestaţie în instanţă, câştigând, ca de obicei, la Tribunalul Hunedoara şi Curtea de Apel Alba Iulia. Fiind vorba despre bani europeni, cei de la MDRAP au mers mai departe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care la 18.11.2015 a dat o Hotărâre de: Admitere recurs – Admitere recurs – cu casare.

Detalii soluţie: Decizia nr.3661/18.11.2015. Admite recursul declarat de pârâtul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice împotriva sentinţei civile nr.99 din 14 aprilie 2014 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza, respinge acţiunea reclamantei Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Vulcan prin Primar, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 18 noiembrie 2015.

În traducere liberă, Ile a şmenuit nişte licitaţii, cei de la Fondurile Europene s-au prins, iar peste o jumătate de milion de lei, mai precis 621.182,78 lei vor trebui recuperaţi de la Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Vulcan. Chiar dacă pentru primarul Gheorghe Ile, UAT Municipiul Vulcan înseamnă propria moşie, aceşti bani nu au fost plătiţi din veniturile de la Porcărie, pensia sau salariul de primar ci din bugetul local, din taxele şi impozitele plătite de vulcănenii, care, fericiţi că Ile le organizează sindrofii de miliarde, se încolonează periodic şi se prezintă la urne să-l voteze pentru un nou mandat de succes.            Andrei VLAD

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: