Incendierea containerelor de gunoi, o practică permanentă pe strada Saturn din Petroşani

arseMai mulţi cetăţeni care locuiesc pe strada Saturm din municipiul Petroşani ne-au semnalat faptul că, de nenumărate ori containerele cu gunoi sunt incendiate în permanenţă de persoane răuvoitoare. Fumul înnecăcios pătrunde în apartamentele cetăţenilor care locuiesc în proxima zonă, provocând intoxicaţii persoanelor suferinde de astm bronşic.

“Am făcut de nenumărate ori sesizări la primărie, am solicitat ca Poliţia locală să patruleze mai des prin zonă, pentru că este un cartier unde se petrec multe ilegalităţi. Vrem să trăim în siguranţă, unii cetăţeni să se comporte civilizat şi să ne respectăm unii pe ceilalţi”, au spus mai mulţi cetăţeni de pe strada Saturn. Nici gunoaiele nu sunt ridicate la timp şi în afara faptului că ele sunt incendiate, atunci când bate vântul, ajung pe cealaltă parte a străzii, de parcă aici, nu s-a făcut curăţenie niciodată.            Cetăţenii vor ca administraţia publică locală să ia măsurile de rigoare. Dacă pe strada Saturn containerele metalice sunt incendiate, pe strada principală, vizavi de piaţa Dacia, acolo unde există un punct de colectare selectivă a gunoiaelor, acestea au fost incendiate în ajunul Crăciunului, focul putând să se extindă la ţevile de gaz aflate în imediata apropiere a punctului de colectare. Incendiul a fost stins de pompieri, evitându-se astfel, o tragedie. Dintr-o statistică emisă de Agenţia Europeană pentru Mediu rezultă faptul că ţara noastră se situează alături de Bulgaria printre ţările cu cea mai mică rată de reciclare a aşa numitor deşeuri municipale. Pentru a se respecta ţintele europene stabilite pentru 2020 trebuie să creştem în fiecare an rata de reciclare cu 4%. Conform Eurostat, situaţia din România este una dintre cele mai rele din U.E, 99% din deşeurile municipale sunt depozitate în gunoi, iar media U.E este de 38%, reciclarea situându-se la un nivel de doar 1% în timp ce media U.E este de 24%.

Există astfel un decalaj mare în privinţa gestionării deşeurilor şi sunt necesare eforturi semnificative pentru a merge către implementarea directivelor U.E. şi tot de la cetăţenii municipiului Petroşani am aflat că se doreşte verificarea prin sondaj a declaraţiilor pe care fiecare familie trebuie să o dea, atunci când îşi achită taxa de salubritate pentru că, sunt suspiciuni mari, că doar jumătate din populaţie îşi achită datoriile. “Nu vrem ca să plătim noi pentru alţii, mai ales ca acum, cu siguranţa va creşte preţul gunoiului, când trebuie să mai suportăm şi taxa nou introdusă”, au conchis locatarii de pe strada Saturn.(E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: